János Eifert - Photographer

A nagyhírű Dürer Nyomdában nyomják a KÉPÍRÁS – FOTÓAKADÉMIA c. tankönyvemet. Gyula, 2012. március 2.

Barabás Ferenc CtP vezető, Ház Géza termékmanager, Fekete Viktor termelési vez 

Leutazom a gépindításra. A gyulai Dürer Nyomdában, ahol könyvemet nyomják, “jó kezekbe” kerültem: Barabás Ferenc CtP vezető, Bécsi Sándor és Sajti Péter vezető gépmesterek, valamint más munkatársaik kiváló szakemberek hírében állnak, Ház Géza termék manager és Fekete Viktor termelési vezető is figyelemmel kíséri könyvem “gyártását”.  A Kodak Trendsetter 800 II Quantum lemez levilágító, és a Kodak Prinergy prepress munkafolyamat vezérlő a legkorszerűbb Color Managment rendszert alkalmazva biztosítja a minőséget. Az íveket Heidelberg Speedmaster gépen, offset-technikával, öt színben nyomják, mintegy kétezer példányban. Miután a nyomólemezeket behelyezték, a festékeket betöltötték, a hengereket ellenőrizték, indul a gép és elkészül az első próbanyomat. Az első ívnél több probléma adódik, a nyomat színei sehogy sem egyeznek a proof-éval. Barabás Feri telefonon konzultál Badics Ilonával, a Kossuth Kiadó műszaki vezetőjével, kiderül, a képfeldolgozásnál a stúdió nem a gyártási folyamatnak megfelelő színprofilt állította be, hiszen akkor még nem lehetett tudni, hol nyomják majd a könyvet. A megbeszélést gondos színelemzés, passzerállítás, figyelmes és aprólékos emberi munka követi. Újabb és újabb próbanyomat készül, miközben a mért értékek, és a szubjektív érzékelés alapján a beállítások finomítása történik. A tizedik próbanyomat már a “tökéletest” célozza. Revízió, szignálás, az ívet aláírom, hogy nyomható. A második műszaknál már a korábbi tapasztalatok érvényesülnek, a nyomtatás megy, mint a karikacsapás. Elfáradok, de a gépmesterek jól bírják. Irigylem és csodálom a munkájukat… Ebédszünetet is tarunk. Kovács János, a Dürer Nyomda ügyvezető igazgatója a közeli étterembe invitál, közben beszélgetünk a nyomda történetéről, jelenéről is. Elmondja, hogy az elmúlt 9 évben végrehajtott jelentős beruházások, a stabil tulajdonosi háttér, valamint a céltudatosan végzett marketingmunka eredményeként mára az ország egyik legkorszerűbb könyvnyomdájává vált a Dürer. Színvonalas munkájukat számos szakmai elismerés, díj is tükrözi.

Eifert: Képírás - Fotóakadémia, borító Képírás-fülszöveg 

KÉPÍRÁS-Bevezető

Színelemzési-rendszer-kijelzője Sajti-Péter-vezető-gépmester Bécsi-Sándor-passzerállítás Revízió-ellenőrzés-szignózás

Nyomólemez Heidelberg-Speedmaster Nyomólemez-cseréje Barabás-Feri-CtP-vezető

 Eifert-a-gépteremben

Denzitás-ellenőrzése Bécsi-Sándor Kereki-László-és-Fekete-Viktor Bécsi-Sándor-gépmester

Képírás-22-23 KÉPÍRÁS-12-13

Munkafényképezés

 

 Dürer nyomda logo 02    A Dürer Nyomda története

A nyomdát 1935-ben Nagy P. Ist­ván nyom­dász alapította. Az alapító nagy tisztelője vol­t Alb­recht Dü­rernek a hí­res német fes­tő és rézmetsző művésznek – akinek öt­vös foglalkozású nagy­ap­ja és apja a Gyu­la mel­let­ti Aj­tós helységből származott -, ezért a nyomdának a Dürer nevet adta.
Az ezt követő évtizedekben a nyomda több szervezeti változást élt meg. 1980-ban a gyulai Dürer Nyomda és a békéscsabai Kner Nyomda összevonásra került. A Dürer Nyomda jelentős fejlesztéseken ment keresztül, többek között 1985-ben avatták fel a mostani üzemépületet a lebontott régi épületek helyén. A rendszerváltás és a privatizáció alaposan megváltoztatta a nyomdák életét. Amikor 1990-ben a privatizációs program megkezdődött, az első vállalatok között volt a Kner Nyomda. Ennek kihatása nem maradt el, 1991. január 1-től a gyulai Dürer Nyomda Kft.-vé alakult.

1993-ban a Kner Nyomda Rt. – az anyavállalat – profiltisztítást hajtott végre Békéscsabán, ennek során a keménytáblás könyvgyártás áttelepítésre került a Dürer Nyomdába. Ez óriási változást jelentett a nyomda életében, hiszen addigi méretét meghaladó új üzletág működtetése vált feladatává. Nemcsak a technikai rész, de a kereskedelmi és termelő személyzet is Gyulára került. Így vált a gyulai Dürer Nyomda az ügyviteli nyomtatványok és puhatáblás könyvek gyártása után alföldi könyvgyártó bázissá. A 120 fős létszámú nyomda a középkategóriába kerülve, szinte kizárólagosan könyveket kezdett gyártani a belföldi és export piacokra egyaránt.

A 2001-es év a Dürer életében újabb változást hozott, az osztrák tulajdonos, a Frantschach AG eladta a nyomdát a szegedi Imosoft Kft. és Mozaik Kft-nek.
A tulajdonosváltást követően nagyszabású fejlesztések indultak el az üzemben. A megrendelői kör és a tulajdonosi háttér biztonsága stabil piaci szereplővé emelte a gyulai Dürer Nyomda Kft.-t.
A Dürer Nyomda az évszázados hagyománnyal rendelkező gyulai nyomdászat valamint a Kner, Tevan könyvgyártási kultúra továbbvivőjeként rendelkezik minden olyan személyi és tárgyi feltétellel, amelyek biztosítják a legkényesebb igények kielégítését. Nyomdászaink – a magyar és külföldi könyvbarátok és szakemberek körében – minőségi munkájuk és elhivatottságuk által jogosan elismertek.