János Eifert - Photographer
Archive for May 16th, 2012

Előadásom és könyvbemutatóm a Bakony Fotóklubban, Veszprém, 2012. május 16. 17:00

Előadásom és könyvbemutatóm a Bakony Fotóklubban, Veszprém, 2012. május 16.  17:00

Láng Tibor művészeti vezető és Mátyus Károly klubvezető hívott meg, hogy tartsak előadást és mutassam be a Képírás – Fotóakadémia c. könyvemet a Bakony Fotóklub tagjainak. A Városi Művelődési Központban (8200 Veszprém, Dózsa Gy. út 2.) található a klub „székhelye”, előadásomra szép számmal eljöttek a tagok. Néhány digirámát (Bemutatkozás, Labirintus, Anyám kertje, Szem-kontakt, Másképp) vetítettem, képekről, munkámról, kiállításokról esett szó. úgy éreztem, a könyvemnek is szép sikere volt. Utczár Gábor, Forintos Imre, Novák László, Taál István, Holló Zsuzsa, Baumann Béla, Láng Győző, Láng Tibor és Mátyus Károly részére dedikáltam is egy-egy kötetet.

Bakony-Fotóklub-előadásom-hallgatósága

Bakony-Fotóklub-Eifert-János-Láng-Tibor Bakony-Fotóklub-Novák-László Bakony-Fotóklub-Mátyus-Károly-és-Eifert-János Bakony-Fotóklub_006

Mátyus Károly klubvezető mondja: A Bakony Fotóklub 1961-ben alakult. 12 fotó amatőr úgy érezte, hogy egymást segítve, egymástól tanulva többre jutnak. A kezdeti sikerek után a taglétszám folyamatosan nőtt, mára azonban többször cserélődött. Az alapítók közül heten még élnek, ketten aktív alkotók. A jelenlegi 48 tagból 25 fő az alkotó fotós (egy aranydiplomás-életműdíjas, egy ezüstdiplomás és három diplomás fotóművész) 20 fő pedig pártoló tagként vesz részt a klub munkájában. A klub a Városi Művelődési Központ támogatásával működik, legfőbb feladatának a vizuális kultúrán belül a fotográfia népszerűsítését tekinti. Ennek érdekében együttműködik a Veszprém Megyei Önkormányzat Megyei Közművelődési Intézetével, a megyén belül működő városi és községi művelődési otthonokkal.

A Bakony Fotóklub alapítója a Pannónia Fotóművészeti Fórumnak, mely a Dunántúl nyolc megyéjének fotósait fogja össze. 2004-ben, hazánk Európai Unióhoz csatlakozásának évében megalapították a Közép-Dunántúli Régióban élő és alkotó fotográfusok számára a Királyi Régió Fotóbiennálét. Rendszeresen szerveznek szerzői esteket. 2003 óta saját fotógalériával is rendelkeznek, ahol havonta más-más szerző mutatkozik be. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár olvasótermében bemutatott „Hónap Fotója” a legsikeresebb alkotóknak és alkotásoknak ad szereplési lehetőséget. A klub tagjai évenként egy-egy témát közösen dolgoznak fel. Minden szerző szabadon alkothat saját érdeklődési köre, felkészültsége szerint.

A kollektíva számtalan egyéni- és kollekciódíjat nyert országos és nemzetközi pályázatokon. Bemutatkoztak Írországban, Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Németországban, Lengyelországban és Romániában.

A fotós sikereken túl a klub elnyerte Veszprém Megye Plakettjét, Veszprém Megyei Jogú Város Pro Meritis díjának arany fokozatát és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének Plakettjét. 2007-ben „Az év fotóművészeti Alkotócsoportja” címet a Bakony Fotóklubnak ítélték alkotó, nevelő munkájáért és a közművelődésben betöltött szerepéért.

További sikereik forrását azokban a fiatalokban látják, akik idősebb társaik segítségével tovább öregbítik a klub és a magyar fotográfia hírnevét.

Nézni, látni, láttatni – Eifert János könyvbemutató. Vásárhelyi Hírek, 2012. május 16.

Vásárhelyi-Hírek, 2012.05.16.http://www.vasarhelyihirek.hu/nezni_latni_lattatni_-_eifert_janos_konyvbemutato

Nézni, látni, láttatni – Eifert János könyvbemutató

„E bonyolultnak tűnő rendszer középpontjában – a fényképezőgép keresőjéből legalábbis úgy tűnik – mindig az ember áll, még akkor is, ha ő maga éppen nem látható.” Talán ez lehet Eifert János fotóművész az Emlékpontban május 15-én tartott közönségtalálkozójának, vagy ha úgy tetszik könyvbemutatójának az esszenciája.

Egy olyan könyvét hozta haza, szülővárosába Hódmezővásárhelyre, amelyből a fényképezés legnemesebb hagyományait ismerhetjük meg. Tankönyvszerű ám mégis több annál, ugyanis nemcsak az iskolai, hanem az autodidakta formában tanulókat is beavatja a fényképezés elméletébe és gyakorlatába, hogy a ,,képírás-képolvasás” gondolkodást és kreativitást igénylő ,,nyelvezetét” magas szinten elsajátíthassák. 40 év tapasztalata sugárzik át a könyv lapjain.

Eifert János a Vásárhelyi Híreknek elmondta, igyekezett enciklopédiaszerű formában összeállítani a fényképezés ismeretanyagát. Mint mondta, mindenképpen hiánypótlónak tekinthető, hiszen például a portréfényképezésről 30 éve jelent meg utoljára könyv.

Eifert János fotóművész Képírás – Fotóakadémia című könyvében mindezt úgy írja le, hogy az elmélet és a gyakorlat kreatív formában kapcsolódjon össze. A kötet bemutatja az analóg- és digitális fotózást, a képfeldolgozást, a képalakítást, a nyomtatást, a nagyítást, az utómunkálatokat, de szó esik benne az önmegvalósítás lehetőségeiről, a képek közzétételéről, a publikációról, a jogi ismeretekről, a szerzői jogokról, s az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókról is. A kötetben pedig tanítványai, kollégái és saját képei illusztrálják a mozdulatlanná váló pillanat művészetének minden ismérvét.

A könyvet lapozva, a képeket nézve pedig sóhajtozhatunk: „ha én így tudnék fotózni…!”

Szerkesztőségünkön keresztül Eifert János által dedikált kötetéhez lehet hozzájutni, emailben történő előjegyzéssel. (posta@vasarhelyihirek.hu)

Képírás az Emlékpontban – Eifert Jánossal. Vásárhelyi Televízió, Hódmezővásárhely, 2012. május 16.

2012.05.16. Vásárhelyi-Televízió

2012.05.16. Képírás az Emlékpontban – Eifert Jánossal

 A professzionális fényképezés elméleti és gyakorlati tudnivalóit tartalmazza Eifert János Képírás című albuma. A vásárhelyi fotóművész az elmúlt fél évszázad során szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze új kötetében, amelyet saját és a szakma legjobbjainak képei illusztrálnak. A végeredményről a helyi közönség is megbizonyosodhatott, hiszen az alkotó az Emlékpontban is bemutatta munkáját.

 Eifert Jánost a világ elismert fotóművészei között tartják számon. Pályafutása során 44 országban járt, 180 önálló, 650 csoportos kiállítást rendezett és 168 díjat kapott. Az elmúlt évek alatt összesen hét könyve jelent meg és most a legújabb munkáját hozta el Hódmezővásárhelyre. Képírás című albuma azért született meg, mert külföldi és itthoni tanításai során többször hiányosnak ítélte az oktatóanyagot, ezért úgy gondolta, ő maga gyűjti össze tapasztalatait a szakmáról.

 – Nagyon nagy felelőssége van a képírónak. Azon túl, hogy a technikai és az esztétikai szabályokat ismernie és használnia kell, lényeges, hogy olyan képeket készítsen, ami a néző számára élményt jelent és nemcsak gyorsan kiselejtezi az agyából és öt másodperc múlva már el is felejti a látottakat. A könyvemben éppen ezt akarom megtanítani az olvasóval – mondta Eifert János fotóművész.

 A fotóművész szerint ahhoz, hogy valaki a fényképezést magas színvonalon tudja űzni, a tehetséget nem lehet kihagyni, de az ismeretek tárházát tanulással folyamatosan lehet bővíteni. Bevallotta: ő is sokat tanult régen és most is másoktól, hiszen azt tapasztalja, a jó képek mindig gondolkodó fotóst feltételeznek.

 – Nagyon sok fotókiállítást, képzőművészeti kiállítást néztem meg és nézek ma is, szeretek albumokat lapozgatni. Épp itt, a vásárhelyi Németh László Könyvtár olvasóterme volt a kedvenc helyem, mert itt Munkácsytól kezdve Rembrandton át különböző fotóalbumokat is megtalálhattam és ezekből lehetett rendkívül sokat tanulni. Például a portré fényképezésnél azt, hogyan világítsunk – tette hozzá a fotóművész.

 A Képírás című tankönyv azért is számít különlegesnek és hiánypótlónak a piacon, mert az elméleti és a gyakorlati ismeretek átadása mellett illusztrációkban is nagyon gazdag. Nemcsak a szerzőnek, hanem a szakma legjobbjainak az alkotásait is tartalmazza, összesen 466 világszínvonalú képet.

 Hódmezővásárhelyi Városi Televízió (6800 Hódmezővásárhely, Ady Endre utca 14.) Telefon: 62/249-188, 62/249-121, Mobil: 30/977-2037, Email:  vtv@hodtav.hu