János Eifert - Photographer
Archive for June 19th, 2012

Csendes képek. Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió kiállítása a Művelődési és Ifjúsági Házban, Szentes, 2012- június 19 – augusztus 30.

Szentes, Esztergomi Fotóklub kiállítása (Photo: Eifert János)   CSENDES KÉPEK.  Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió kiállításának megnyitója a Művelődési és Ifjúsági Házban, Szentes, 2012.  június 19. (Till Panni, Nagy István és Eifert János felvételei)

2012.06.19-Szentes,-Esztergomi-Fotóklub-kiállítása-02 2012.06.19-Szentes-Till-Panni-felvétele Radócz-Balázs és Eifert-János

  2012.06.19-Szentes,-Esztergomi-Fotóklub-kiállítása-03 

Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió alkotói Szentesen, a Művelődési és Ifjúsági Házban (Tóth I. u. 10–14.) Csendes képek címmel mutatták be kiállításukat. A kiállító művészek: Balla András, Galyasi Géza Attila, Hizsnyán Péter, Németh László, Pölczner Péter, Radócz Balázs, Sótér József, Szekeres Dávid, Szilágyi László, Varga Gábor. A tárlatot június 19-én 18 órakor Dömötör Mihály fotóművész nyitotta meg. A tárlat augusztus 30-ig tekinthető meg.

A fotós alkotócsoport még 1968-ban alakult AZ néven félszáz fotós összefogásával. A társaság a magyar amatőrfotós mozgalom egyik megreformálója lett. Nagyon sok nívós kiállításon szerepeltek. Hamarosan elnyerték a Népművelési Intézet, majd a Művelődési Minisztérium nívódíját, Komárom megye Művészeti Díját.

1992-től Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió néven működik a közösség. Ma a tagság összetétele rendkívül változatos, hiszen a 17 évestől a nyugdíjas korcsoportig minden korosztály képviselve van. A képkészítés technikájában is jelentősek a különbségek, a nagyformátumú síkfilmes kamerával elkészített, hagyományos labortechnikával lenagyított képeken át, a mobiltelefonnal elkészített digitális tintasugaras nyomatokig szinte minden megtalálható. A közösségben az experimentális, kreatív, intermediális alkotói felfogás a jellemző, ugyanakkor a régi mesterek, eljárások, technikák és a „mívesség” iránt is nagy tisztelettel adóznak.

A kiállítás megnyitó után az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió tagjai további alkotásaikat mutatták be az érdeklődőknek, majd a jelenlévő fotósokkal és a hódmezővásárhelyi alkotótelepről vendégként érkező fotóművészekkel egy beszélgetős estet rendeztek a fotográfia, a fotóművészet jelenéről. Dömötör Mihály bemutatta Eifert János KÉPÍRÁS – FOTÓAKADÉMIA című új könyvét, amelyből rögtön néhány példány gazdára talált. (Marton Ferenc)

2012.06.19-Eifert-János-Szabó-László

A vásárhelyi piacon fényképezünk a Fotószimpózium résztvevőivel, Hódmezővásárhely, 2012. június 19.

Hódmezővásárhely, piacon árúsító kistermelő (Photo: Eifert János)

A vásárhelyi piacon 250 Ft a paradicsom kilója (Photo: Eifert János) Kistermelő a piacon kínálja sárgarépáját (Photo: Eifert János) Burgonya a vásárhelyi piacon, kistermelőtől (Photo: Eifert János) Méz a piacon  (Photo: Eifert János)

2012.06.19-Piaci-árús-keze-hagymával

Eifert János a vásárhelyi piacon (Till Panni felvétele) Balla András, a Vásárhelyi Fotószimpózium résztvevője (Photo: Eifert János) 2012.06.19-Rácz-Norbert-Fotószimpózium-résztvevője Pocsaji Tirca, a Vásárhelyi Fotószimpózium résztvevője avásárhelyi piacon fényképez (Photo: Eifert János)

Lovaskocsi a piac felé tart (Photo: Eifert János)

A vásárhelyi piacon (Eifert János felvételei)

A vásárhelyi piac az objektíven keresztül. Vásárhelyi Hírek, Hódmezővásárhely, 2012. június 19.

2012.06.19-Vásárhelyi-Hírek-Online

A vásárhelyi piac az objektíven keresztül

Először fordul elő, a most 10. születésnapját ünneplő Vásárhelyi Fotószimpózium életében, hogy az idei résztvevők között kiskorúak is vannak. Nem kell csodálkozni rajta, legfeljebb csak azon lehet, hogy egyikük egész oldalas fotóját láthatjuk Eifert János nemzetközi hírű fotóművész nemrég megjelent Képírás – Fotóakadémia című reprezentatív tankönyvében.

 Mint azt a szerző – és az idei szimpózium résztvevője –  a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a két 14 éves diáklány, Pocsaji Tirca és Till Panni egy tavalyi budapesti pályázat során jelentkeztek az általa vezetett Nézni Látni Fotóiskola kurzusaira, amelyen megmutatkozott tehetségük.  Tanítványait most elhozta szülővárosába Hódmezővásárhelyre, az idei Fotószimpóziumra.

Tavalyelőtt a szimpózium témája a tégla, annak felhasználása volt, 2011-ben pedig a város szakrális élete került – szó szerint – a fókuszba. Idén pedig a piac, a vásározás pillanatait örökítik meg. Eifert János két ifjú tanítványa meg is jegyezte, ez a téma örömet jelent számukra, mert idővel sajtófotósként képzelik el a jövőjüket.

A 14 résztvevő egy hétig készíti képeit a piaci napokon, illetve elmennek a gazdákhoz, őstermelőkhöz is, hogy hétköznapjaikat is lencsevégre kapják.

Balla András, Dozvald János, Dömötör Mihály, Eifert János, Herbst Rudolf, Kovács Kata, Németh Andrea, Patyi Árpád, Pocsaji Tirca, Rácz Norbert, Radics Márk, Till Panka, Siklós Péter fotósokat Módos Gábor a szimpózium szakma vezetője, június 18-án a Virág utcai Alkotóházban tartott megnyitón útmutatásként, arra kérte a résztvevőket, hogy a változatos és látványos megoldások mellett is egyfajta egységesebb szemléletmódban gondolkodjanak, hiszen a „termésből” jövő ilyenkor kiállítást rendeznek az Alföldi Galériában.

(Vásárhelyi Hírek, Hódmezővásárhely, 2012. június 19.)

http://www.vasarhelyihirek.hu/a_vasarhelyi_piac_az_objektiven_keresztul