János Eifert - Photographer

Öt világrész fotóművészete / Photographic Art of Five Continents (26.), Ceglédi Galéria, 2012. augusztus 31 – szeptember 15.

1968-Eifert_Marceau 2012.09.14-Öt világrész fotóművészete   Az Évszázad Kiváló Fotóművésze-díjas Tóth István gyűjteményének képeiből nyílt kiállítás augusztus 31-én, a Ceglédi Galériában. Az elmúlt évtizedek alatt összegyűjtött, mintegy 2000 darabos, „5 világrész fotóművészete” elnevezésű fotógyűjtemény a világ legjobb fotósainak a munkásságát mutatja be, ezúttal 26. alkalommal és 54 képpel. Peti Péter barátommal jóval a megnyitó után látogattunk el a kiállításra, ahol Tóth István személyesen volt a tárlatvezetőnk.

Ceglédi Galéria (Photo: Eifert János) 2012.09.14-Ceglédi-Galéria-01 2012.09.14-Ceglédi-Galéria-Peti-Péter-Tóth-István

Tóth István, az egykori vaskereskedőből fotóssá avanzsált művész ez alkalommal egyik legnépszerűbb és legértékesebb gyűjteményét mutatja be a ceglédi közönségnek. Az „Öt világrész fotóművészete” elnevezésű gyűjteményét széles körű nemzetközi, művészi kapcsolatait kihasználva hozta létre, melyből számos városban rendeztek már kiállítást. A 20 ország 54 fotográfusának képeit bemutató gyűjtemény 26. alkalommal tárul a nagyközönség elé. Gyűjteményét neves hazai és külföldi fotósok képeiből állította össze. A kiállítás képei között ismerős, ceglédi fotósok által készített alkotásokat is találunk. A jelenkori hazai fotóművészet emblematikus alakjának elsősorban klasszikus stílusú, jól világított, hagyományos tónusrendű művészportréi, a magyaros stílus témaválasztása vezérelte falusi emlékképei emelkednek ki az életműből. Képei a magyar fotográfia részévé váltak. A többszörösen is elismert fotóművész kiállítását Dr. Koltói Ádám egyetemi docens nyitotta meg. A vendégeket Földi László polgármester köszöntötte, aki elismerését fejezte ki a 89 évesen is aktív művész munkája iránt. A kiállításon közreműködött még Békési Attila, mandolinművész, „aranytoll” díjas újságíró, aki egy hangulatos dalcsokorral köszöntötte Tóth István fotóművészt, valamint a kiállításra érkezett vendégeket. (infocegled.hu)

2012.09.14-Ceglédi-galéria-Tóth-István-Eifert-János

Tóth István és Eifert János a Ceglédi Galériában (Peti Péter felvétele)

1968-Eifert_Marceau

Eifert János: Marcel Marceau (1968)