János Eifert - Photographer

Az év természetfotósa / The Best Nature Photographer of the Year. Magyar Természettudományi Múzeum / Hungarian Natural History Museum, Budapest, 2012. november 6 – december 30.

Radisics Milán (Photo: Peti Péter)

Daróczi csaba, Az Év Természetfotósa (Photo: Peti Péter) Daróczi Csaba: Szeánsz - Az Év Természetfotója 2012

Daróczi Csaba, aki második alkalommal nyerte el az év természetfotósának járó díjat, az Év természetfotója kitüntetést is kiérdemelte Szeánsz című képéért.

Csiba Péter, általános vezérigazgató-helyettes, GDF-Suez (Photo: Eifert János) Kalotás Zsolt (Photo: Eifert János) TV-interjú-készül Az Év Ifjú Természetfotósával (Photo: Eifert János) Dékán István videózik (Photo: Eifert János)   

Eifert János átadja a díjakat a fekete-fehér kategóriában, Posztós csabának és Budai Attilának (Photo: Peti Péter) Posztós Csaba-Ravsz Balázs_Tavasztündér járt a völgyben

  Darányi Zsolt és Fáth Péter (Photo: Eifert János) Kiss Marianna és az egyik természetfotós (Photo: Eifert János) Radisics Milán gyerekei és a nagypapa, az Év Természetfotósa kiállításon (Photo: Eifert János) 2012.11.06 Eifert kép előtt-MTI-Czimbal Gyula felvétele

 Vadász Anna Az Év Természetfotósa kiállítás díjazottja (Photo: Eifert János) Az Év Természetfotósa kiállításon (Photo: Eifert János) TV-operatőr az Év Természetfotósa kiállításon (Photo: Eifert János)

Képek a kiállításmegnyitóról, díjátadó ünnepségről (Peti Péter, MTI/Czimbal Gyula és Eifert János felvételei)

Kerekes M. István: Jin-Jang

 
Kerekes M. István: Jin-Jang1. díj (Kompozíció, forma és kísérletezés) és a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíja. 2012 februában egész Magyarországon nagyon nagy hidegek voltak. A folyamatos fagy vastag, de hómentes jégpáncélt alakított ki Nyugat-Magyarországon, a Mosoni-Duna egyik holtágán, ahol így érdekesebbnél érdekesebb jégkompozíciókat, jéggrafikákat sikerült fényképeznem. Pár nappal később a számítógépen nézegettem a képeket, és próbáltam keresgélni bennük az „összefüggéseket”. A képen látható felvétel eredetijét elfordítottam 180 fokkal, és a Jin-Jang szimbólumra hasonlító fedeztem fel a kompozícióban.

Kerekes M. István: Seregélyhorda és a szélerőműpark

 
Kerekes M. István: Seregélyhorda és a szélerőműpark.  Az őszi vonuláskor minden évben rendszeresen kijárok Nyugat-Magyarország és Kelet-Ausztria térségébe seregélyeket (Sturnus vulgaris) fotózni. Ezek a madarak előszeretettel gyülekeznek itt már augusztus közepétől, mivel ezek kiváló bortermelő vidékek. Ha szerencsénk van, olykor több tízezer madár is összeverődik egy-egy rajba. A fotót 2011 októberében Burgenlandban, Ausztria legnagyobb szélerőmű-parkja közelében készítettem. A terület tele van szélturbinákkal és magasfeszültségű oszlopok meg huzalok sokaságával, de a madársereg nagy ügyességgel „vette az akadályt”.

Simó Szabolcs: ...köd-utánam

Simó Szabolcs: …Köd utánam

 Rahmé Nikola: Kanyargós

Rahmé Nikola: Kanyargós. A kanyargós szillevéldarázs (Aproceros leucopoda) nevét a lárva jellegzetes rágási képéről kapta. A fiatal álhernyók kezdetben ilyen hullámos rágatokat képeznek szilfák levelein, később már az egész levelet lerágják, a főbb ereket meghagyva. 2,2-szeres nagyítású felvétel fullframe szenzoron.

  Gődény Csaba: Örvény

Gődény Csaba: Örvény. A smaragd üvegbéka (Centrolene prosoblepon) Costa Rica esőerdeiben él. Éjszaka aktív, a nappalt a levelek között megbújva tölti. Két nappal első találkozásunk után, ismét összefutottam vele, na persze nem véletlenül, tűvé tettem érte az erdőt, míg végül megleltem a nappali búvóhelyét. A kép egy banánféle új hajtásának hengerében készült. Két vakuval átvilágítottam a levelet, a gép beépített vakujának fényével pedig még egy pici direkt fényt is tettem a „modellemre”. Szerencsére a béka biztonságban érezte magát, így nyugodtan kivárta, amíg felállványoztam és beállítottam a gépet és a vakukat – a nedves, sáros környezetben álmosan nézegetett a zöldben.

2012.11.06 NaturArt meghívó

 Fotóhónap 2012 / Hungarian Month of Photography – European Month of Photgraphy

 Az év természetfotósa, Magyar Természettudományi Múzeum (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.), 2012. november 6 – december 30. Megnyitó: 2012. november 06 17:00, megnyitja: Radisics Milán. Megtekinthető: szerda – vasárnap 10-17 óráig

“Az idén húszéves Magyarország legnagyobb, és egyben Európa egyik legjelentősebb természetfotós pályázata, Az Év Természetfotósa. A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott magyar természetfotósok ezúttal is kitettek magukért: a pályázatra beküldött sok ezer, szebbnél szebb kép közül készült válogatás a világ egyetlen kiállítótermében sem vallana szégyent. A pályázatra 315 fotós, 3401 képet nevezett, melyekből 54 fotós 104 képe kerül a falra. A hagyományoknak megfelelően idén is bemutatjuk a látogatóknak a díjnyertes fotográfiákat, valamint azokat a kiváló képeket, amelyeket a zsűri az értékelés utolsó fordulójában ugyan nem jutalmazott, ám a legértékesebbek közé sorolt. Méltán mondhatjuk, hogy az ezen a kiállításon látható képek valóban Az év természetfotói!”

 The Best Nature Photographer of the Year, Hungarian Natural History Museum (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.), 2012. november 06 – 2012. december 30 | Opening: 2012. november 06 17:00, Opening speech by:  Milán Radisics

„One of Europe’s most significant contest for nature photographers, The Nature Photographer of the Year Competition celebrates it’s 20th birthday in 2012. The internationally well known Hungarian photographers did their best again: the selection of thousand of pictures sent to the competiton, could be placed at any big exhibition hall in the world. The jury received 3401 photos from 315 photographers, and the selected 104 pictures from 54 photographers can hang on the walls. As we do it traditionally showing the award-winning photos and the valuable photos from the jury’s selection will be also available to the audience. We are pleased to announce on this exhibition you can see The best nature photos of the year!”

 

Az Év ifjú természetfotósa címet Kurucz Ádám, 1994-ben született soproni diák kapta. A legjobb búvárfotós elismerést Pohl András érdemelte ki a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében.
A Kezünkben a Föld kategória első díját Fáth Péter nyerte Szatmári Zoltán és Palcsek István előtt, míg A madarak viselkedése kategóriában Kerekes M. István végzett az első, Kis Csaba a második, Tökölyi Csaba pedig a harmadik helyen.

Az emlősök viselkedése kategóriában Nagy Zoltán Gergely lett az első, Almási István a második, ifj. Kovács Tamás a harmadik. Az állatok viselkedése kategória legjobbjának Jakab Tibor fotóját ítélte a zsűri, a második Mészáros András és a harmadik Daróczi Csaba előtt.

Az állatok és környezetük kategóriában Daróczi Csaba Pánczél Mátyást és Garas Attilát előzte meg; Az állatok szemtől szemben kategória első díját Gődény Csaba kapta, a második Jakab Tibor, a harmadik Tóth Zsuzsanna lett.

A Növények és gombák kategória első helyén Kaszás Norbert végzett, a második, illetve harmadik díjat Singler Krisztián és Fatér Beáta vehette át. A Kompozíció, forma és kísérletezés kategória legjobbjának Kerekes M. István bizonyult Gaál Péter és Géczy Dorottya előtt.

A Tájak kategória győzteseként Hackler Jánost hirdették ki, Dobrovits Ádám a második, Laki Zoltán a harmadik lett. Az Élet a vízfelszín alatt kategória első helyén Tökölyi Csaba végzett, a második és harmadik helyre Pohl András egy-egy fotóját sorolta a zsűri.
Fekete Orsolya lett a Napnyugtától napkeltéig kategória első helyezettje, Potyó Imre és Daróczi Csaba előtt, a Fekete-fehér természetfotók kategória legjobb fotóját pedig Posztós Csaba készítette, a második helyre Géczy Dorottya, a harmadikra Bálint Attila felvételeit rangsorolták.

A természet féktelen energiái, zabolátlan erők kategória első és második díját is Daróczi Csaba vehette át, a harmadik Kaszás Norbert lett. Az ifjúsági kategória legjobbjainak Vadász Anna, Kurucz Ádám és Jakab Flóra bizonyultak.

A Humoros felvétel különdíját Jakab Tibor, a Nimród vadászújság különdíját ifj. Kovács Tamás, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíját Vadász Sándor, a Vadon természetvédelmi magazin különdíját Gődény Csaba, A TermészetBúvár magazin különdíját Kurucz Ádám, A Természet Világa folyóirat különdíját Bálint Attila, a Dunapack Piros-Fehér-Zöld különdíját Fatér Beáta, a Hazai tájkép különdíjat Dobrovits Ádám, a Sakertour Team különdíját Vadász Sándor, a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját Kerekes M. István, a PapuaParadise EcoResort legjobb búvárfotósnak járó különdíját Pohl András, a naturArt Tildy Zoltán-különdíját pedig Simó Szabolcs nyerte el.