János Eifert - Photographer

Elek András kalauzolásával “bejárom” a Tornyai János Múzeumot, majd Csorba Mária TV-interjút készít a Vásárhelyi Városi Televízió számára. Hódmezővásárhely, 2013. február 15.

Tegnap érkeztem, és Nagy Imre igazgató úrral megbeszéltük a június-júliusban, az Alföldi Galériában rendezendő életmű-kiállításom „menetrendjét”, továbbá beszéltünk a Városnak felajánlott képeimről is. Ma Elek András kalauzolásával „bejárom”a Tornyai János Múzeumot, és fényképezek a restaurátorműhelyben, továbbá a néprazi és régészeti tárgyak raktárában is. A képeken – többek között – Balázs Zsuzsanna és Fekete András restaurátorok, Göbölyös Mihály gyűjteményvezető láthatók.

 Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum, Balázs Zsuzsanna restaurátor munkában (Photo: Eifert János)  Rekonstruálásra kerülő kard (Photo: Eifert János)

2013.02.15.-Tornyai-Múzeum-Fekete-András-restaurál

Másfélszázezer műtárgy a múzeum új raktárában, közülük jónéhány restaurálásra szorul. Köztük egy téka, amelyet éppen Balázs Zsuzsanna restaurátor vesz munkába, egy harcos sírjából kiemelt kard maradványai, valamint egy tükör, amelynek fafaragásán Fekete András restaurátor dolgozik (Eifert János felvételei)

  Restaurátor-kalapácsok (Photo: Eifert János) Akril festékek a restauráláshoz (Photo: Eifert János) 2013.02.15. A Tornyai János Múzeum raktárában (Photo: Eifert János)

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumot 1905-ben alapította a város. Néprajzi gyűjteményét az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállításra összeadott tárgyak alapozták meg, melyeket Kiss Lajos gyűjtött össze Tornyai János festőművész irányításával. Az intézmény 1930-ban régészeti osztállyal bővült. Képzőművészeti gyűjteményének alapját Tornyai János festőművész közel ezer műve vetette meg. A művész nevét a múzeum 1951-ben vette fel.

Az intézmény Hódmezővásárhelynek és térségének rendkívül gazdag régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeit, képző- és iparművészeti alkotásait mutatja be. A múzeum gyűjteményét olyan ritkaságok alkotják, mint a világhírű, a Kr. e. 5. évezredből származó Kökénydombi Vénusz, valamint számtalan népi kerámia, festett bútor és hímzés, illetve a város céhes világának emlékei.

2013.02.15. Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum, Elek András a raktárban (Photo: Eifert János) 2013.02.15.-Törött-tányér-huszáros-motívummal 2013.02.15.-Őskori-kerámia-edény

Még egyszer hangsúlyoom: másfélszázezer műtárgy a múzeum új raktárában. A Tornyai János Múzeum gyűjteményében folyik a “feldolgozás”, a raktárban, ahová Elek András kalauzol, egyik-másik nekem tetsző darabot – köztük egy kézzel formált őskori kerámia edényt, amelynek lelőhelye Kopáncs, Olasztanya – kiemelem és lefényképezem. Különleges érzés látni és megérinteni ilyen ősi tárgyakat.

2013.02.15.-Tornyai-János-Múzeum-Kiállítótér

2013.02.15. A VTV-stáb munkában (Photo: Eifert János) 2013.02.15.-Csorba-Mária-TV-interjút-készít-Eifert-Jánossal  

TV-interjú készül, a Bessenyei Ferenc nevét viselő művelődési központban és a Tornyai János Múzeum egyik kiállítóterében. A Vásárhelyi Városi Televízió szerkesztő-riportere – aki a kérdéseket felteszi – Csorba Mária. Körülbelül 180 percnyi anyagot  forgattunk, amelyből a szerkesztés, vágás során mintegy ötven perc „hasznos” marad. (Miklós András,  TV-operatőr felvételei)

2013.02.15.-TV-interjú készül, Eifert János és Csorba Mária

2013.02.15. Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út este (Photo: Eifert János)

Hódmezővásárhely, a sétáló utca – Dr. Rapcsák András út – esti fényben

A fejlesztések révén új főutcája lett Hódmezővásárhelynek. Egy kulturális tengely, amelyet akár a művészetek utcájának is nevezhetünk. A néhai polgármesterről, Dr. Rapcsák Andrásról elnevezett utcának a Kossuth tértől induló szakasza két végpontjában találhatjuk a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak otthont adó Alföldi Galériát és Tornyai János Múzeumot. Mindezek középpontjában a Bessenyei Ferenc nevét viselő művelődési központ helyezkedik el. Az új Promenádon áll még a város két legjelentősebb és legrégibb műemléke, a Református Ótemplom és az ortodox templom, melyek újra teljes pompájukban hirdetik Isten dicsőségét a Vásárhelyre érkezőknek.

2013.02.14.-Hmvhely-Virág-u.-este 2013.02.15.-Hódmezővásárhely,-Szegfű-utca-este

Szép utcanevek Hódmezővásárhelyen: Virág utca, Szegfű utca (Eifert János felvételei)