János Eifert - Photographer

Azt mondják, nem szabad kihagyni a helyi specialitást, a Bledi krémes süteményt. Hát nem is hagytuk ki! Bledi tó, Szlovénia, 2013. április 4.

Bledi krémes, kávéval (Photo: Eifert János)  Tapasztalt utazók azt mondják, nem szabad kihagyni a helyi specialitást, a Bledi krémes süteményt. Hát nem is hagytuk ki! Sok évvel ezelőtt készítette először az itt található Park Hotel chefje az idelátogatók nagy örömére, és azóta is a kedvenc szlovén édességek közé tartozik.

A Bledi tó, vízszennyezéssel (Photo: Eifert János) 

A gleccserek által kialakított Bledi–tó, Bled városában található, mely Szlovénia legnépszerűbb nyaralóhelye. A tó közepén egy kis sziget helyezkedik el, rajta a Nagyboldogasszony-temploma.
A tó 2120 méter hosszú és 1380 méter széles, legnagyobb mélysége eléri a 30,6 métert. Hőmérséklete a nyári hónapokban 27ºC, ami kiválóan alkalmas a fürdőzésre. Azt mondják, rendkívül tiszta a vize, ám éppen az ellenkezőjét tapasztaltam: a közeli hotelek valamelyikéből éppen szennyezett lét engedtek a tóba. (Eifert János felvételei)