János Eifert - Photographer

“Vagy bé Molduvába vagy Törökországba” – Guessous Majda Mária klubkoncertje. Vollnhofer ArtStudio, Budapest, 2013. június 24. 18:30

“Vagy bé Molduvába vagy Törökországba” – Vollnhofer ArtStudio (1137 Budapest Szent István krt. 12/c (59-es kód), III. 5.), 2013. június 24.  18:00

 2013.06.24.-Guessous-Majda-Mária-énekel és hangszeren kíséri magát (Photo: Eifert János) Guessous Majda Mária (Photo: Eifert János)

  „A népzenén keresztül összekötő „híd” szeretnék lenni a különböző emberek és kultúrák közt. Az élet és az ének természetességét a népdalokon keresztül tudom leginkább megélni és kifejezni, remélve azt, hogy ezzel nem csak én, hanem mások is szárnyra kapnak.” (Guessous Majda Mária)

2013.06.24.-Vollnhofer-Art-Stúdió (Photo: Eifert János)

„A júniusi klubkoncertem vendége Dr. Sipos János török népzenekutató, aki tanárom volt a Zeneakadémián. Az ő hatására indultam el a török népzene irányába, amely azóta is mélyen foglalkoztat. 
A koncerten a hallgatók elé tárulnak a török zenei világ színei, a magyar népzenével való kapcsolata, emlékezve Bartók Bélára, akinek kutatásait Dr. Sipos János folytatta. A hallgatók nem csak csodálatos dallamokat hallhatnak, hanem informálódhatnak is a dalok kutatási hátteréről. Nagyon izgalmas utazásra hívunk Mindenkit!:)” Guessous Majda Mária

2013.06.24.-Guessous-Majda-Mária-és-férje (Photo: Eifert János) 2013.06.24.-Guessous-Majda-Mária-férjével (Photo: Eifert János) 

Guessous Majda Mária édesapja marokkói származású, édesanyja magyar. Jelenleg a Zeneakadémia Népzene Tanszékének végzős hallgatója. A magyar népzene mellett török népzenével is foglalkozik. Erasmus program keretén belül fél évet Isztanbulban töltött, ahol szakemberek szeretetteljes odafigyelése révén megismerkedett a török népzene elméleti alapjaival és egyben gyakorlatával is (ének és hangszer). A török és magyar népzene találkozása már 2008-ban megihlette és férjével az OKM ” A kultúrák közötti párbeszéd európai éve” program keretén belül a Mi-Egy-Más kreatív pályázaton III. helyezést ért el. 2010-ben a Zeneakadémia CIB Ösztöndíjában részesült. Török és magyar népzenei ismereteit próbára téve jelentkezett a Folkbeats tehetségkutató versenyre, ahol 2011-ben megosztott I. helyben részesült. További eredményei 2011-ben: Erste Ösztöndíj, a Zeneakadémia Népzene Tanszakának elismerő ösztöndíja, illetve Köztársasági Ösztöndíj. Jelenleg pedagógusként dolgozik a Zeneakadémián és a kecskeméti Kodály Iskolában.

2013.06.24.-Guessous-Majda-Mária-Eifert-János (Magyar Emil felvétele) Guessous-Majda-Mária-Eifert-János-és-Pápai-Sarolta (Magyar Emil felvétele) 2013.06.24.-Guessous-Majda-Mária-Pápai-Sarolta-Olasz-Mária (Photo: Eifert János)

Eifert János és Magyar Emil felvételei