János Eifert - Photographer

Ленин говорил: „Учиться, учиться и учиться.” Tanulni, tanulni és tanulni… Vologya és Szerjózsa, azaz Vladimir Iljics Uljanov (Lenin) és Szergej Iljics Uljanov ikertestvérek voltak? Ne ugorjatok be a bemutatott képeknek és képaláírásoknak! Átverés az egész!!!!!!!!!!!! Művészi hamisítvány!!!!!!!!!

Ленин говорил: „Учиться, учиться и учиться.” Tanulni, tanulni és tanulni… Vologya és Szerjózsa, azaz Vladimir Iljics Uljanov (Lenin) és Szergej Iljics Uljanov ikertestvérek voltak. Ne ugorjatok be a látott képeknek, képaláírásoknak. Átverés!!!!!!!!!!!! Művészi hamisítvány!!!!!!!!!

Vladimir és Szergej Iljics Uljanov (Ufa, 1874) Vladimir és Szergej, 1894

Hogy mire jó a Facebook? Többek között hozzájutni különleges és érdekes információkhoz, vagy átverésekhez. Itt van például Lenin esete. Ленин говорил: „Учиться, учиться и учиться.” Tanulni, tanulni és tanulni… Azon kívül persze, hogy ezt mondta, sok mindent mást is tudunk róla, számtalan életrajz, tanulmány jelent meg róla, származásáról és családjáról is sokat írtak. A családban nyolc gyermek született. Elsőnek Anna, 1864-ben, 1866-ban Alexandr, 1870.április 10-én Vlagyimir (Lenin),1871-ben Olga,1874-ben Dmitríj és 1878-ban Marija. Csecsemőkorban meghaltak: Olga 1868-ban, Nyikolaj 1873-ban.

Vladimir Iljics Uljanov (Lenin) nem volt hosszú életű. 1918. augusztusában egy Fanny Kaplan nevű, a baloldali esszerekkel kapcsolatban álló forradalmár több lövést adott le Leninre, aki súlyosan, életveszélyesen megsebesült. Halálát azonban nem ez, hanem egy negyedik agyvérzés okozta, 1924-ben. Ugye, Lenin mondta, hogy tanulni, tanulni, és tanulni… Hát most átverésből kaptunk ízelítőt. A Facebook-on megjelent egy hamisított fotósorozat, amely azt próbálja elhitetni velünk, hogy Vladimir Iljicsnek volt egy ikertestvére, Szergej, aki Lenin halála után – a hamis állítások szerint – Litvániába, majd Románián keresztül Svájcba menekült. A hamisított képeken – a hamis képaláírásokkal megerősítve – Mexikóban, majd Kubában élt és 1965-ben hunyt el Havannában. Az ügyes montázsok egyikén Lev Trockijjal, egy másikon pedig Fidel Castróval látható. Hihetetlen! Hogy én erről semmit sem tudtam! Elkezdtem kutatni, mígnem Csokonay Lilla Facebook-társam megtalálta és továbbadta az eredetet. Ez alapján kiderült, hogy a „bűnelkövető” egy művész, Renáta Voligamszkij (РИНАТ ВОЛИГАМСИ), aki a „Nemhivatalos album (Неофициальный альбом) címmel,  2005-2006-ban készítette az ikerpárról a sorozatot. Érdemes ellátogatni honlapjára, ahol más művei, sorozatai is láthatók: http://www.voligamsi.com/

Vladimir és Szergej Iljics Uljanov (Moszkva, 1917)

1918. augusztusában egy Fanny Kaplan nevű, a baloldali esszerekkel kapcsolatban álló forradalmár több lövést adott le Leninre, aki súlyosan, életveszélyesen megsebesült. Halálát azonban nem ez, hanem egy negyedik agyvérzés okozta, 1924-ben.

Szergej Iljics Uljanov és Lev Trockij (Mexikó, 1938) Szergej Iljics Uljanov és Fidel Castro (Mexikó, 1955)

A “hamisított” képeken Szergej Uljanov Lev Trockijja, illetve Fidel Castro-val látható. Némi kétkedéssel ugyan, de “beugrottam” a stílusosan és ügyesen készített montázsképeknek, képaláírásoknak. Csokonay Lilla hívta fel a figyelmemet, hogy átverés az egész. Hát, most is tanultam… persze, Lenin is bíztatott: „Учиться, учиться и учиться…”