János Eifert - Photographer

A Fuga Rádióban ma 15:00-tól a Műterem vendége Eifert János és Erhardt László fotográfusok, 16:00-tól pedig az Aulában a krimiestek.hu ötletgazdájával beszélget Fon Gabi. Budapest, 2013. szeptember 2.

Fon Gabi, Rozgonyi Gábor (Fuga Rádió, 2013.09.02.) Eifert János felvétele

A FUGA RÁDIÓ gondolata a FUGA rendkívül gazdag kulturális kínálata alapján fogalmazódott meg. A FUGA RÁDIÓ részben a FUGA programjairól ad tájékoztatást: bemutatja a ház életét, a közreműködőkkel együtt elemzi, értékeli a történéseket. De nem áll meg a FUGA ajtajában: fővárosi, országos és nemzetközi kitekintéssel ad tájékoztatást az építészeti, kulturális élet eseményeiről. Az utcáról, a kirakatban is látható szerkesztőség nyitott műhelyként működik az építészet, a társművészetek, a kultúra rádiójaként a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest, V. Petőfi Sándor u. 5.). “A FUGA RÁDIÓ nem csak építészeknek szól, de elsősorban általuk és értük működik. A célunk a szakmai közönségen túl, a kortárs kultúrát kedvelő hallgatók elérése. Ezzel hidat kívánunk építeni az építészek és a „felhasználók” között, hogy a szélesebb közönség is értse az építészetet és az építészek is megtalálják értő közönségüket.” – vallják a szerkesztők, Ránki Júlia, Rózsa Péter, Tüske Ferenc a webrádió honlapján – http://www.fugaradio.net/

16:00-tól pedig az Aulában a krimiestek.hu ötletgazdájával beszélget Fon Gabi (Eifert János felvétele) A Fuga Rádió a Facebook-on Fon Gabi, Fuga Rádió (Photo: Eifert János) Eifert János a Fuga Rádióban, 2013.09.02. (Fon Gabi felvétele)

Erhardt László és Eifert János a Fuga Rádióban (Fon Gabi felvétele)

Erhardt László és Eifert János a Fuga Rádióban a fotográfiáról beszélgettek. Volt mondanivalójuk… Hogy miért augusztus 29-ike a Magyar Fotográfia Napja? Fon Gabi kérdésére Eifert János elmondja, hogy 1840. augusztus 29-én, azaz 173 évvel ezelőtt Vállas Antal a Magyar Tudományos Társaság ülésén bemutatja a dagerrotip fotográfiai eljárás teljes folyamatát, az előkészülettől az exponáláson át egészen   az utómunkálatokig. A prezentációhoz a Nagy Károly által Párizsban vásárolt felszerelést használta. A dagerrotípia a Dunát és a Budai várat ábrázolta és ez volt az első feljegyzett alkalom, hogy Magyarországon fényképfelvételt készítettek (ekkor még a Habsburg-birodalom részeként).

A Petőfi Sándor utca 5. számú ház, ahol a FUGA "székel" (Eifert János felévétele) Eifert János és Fon Gabi felvételei

2013.09.03.-FUGA-Rádió