János Eifert - Photographer

VÁROSI ŐSZI HETEK – Miklósa Erika opera-énekesnő ünnepi hangversenye a Református Ótemplomban, Hódmezővásárhely, 2013. október 4.

Miklósa Erika koncertje a Református Ótemplomban, 2013.10.04. (Photo: Eifert János)

20:00 Miklósa Erika ünnepi hangversenye a Református Ótemplomban
Közreműködtek: Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, a Kodály Filharmonikusok Debrecen igazgatója és művészeti vezetője, valamint Tóth László trombitaművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezető művésze. Elhangoztak, többek között, Händel, Vivaldi, Purcell és Orff legszebb oratórikus művei.

Miklósa Erika megköszöni a tapsot a Református Ótemplomban, 2013.10.04. (Photo: Eifert János) 2013.10.04.-Miklósa-Erika-énekel

Miklósa Erika (Kiskunhalas, 1970. június 9.) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő. Gyerekkorában sportolónak készült, hiszen szülei is hivatásos sportolók voltak. Egy baleset következményeként azonban le kellett mondania a sportolásról, és érdeklődése a zene és éneklés felé irányult. Gimnazista korában családi rendezvényeken, esküvőkön és egyéb ünnepségeken lépett fel. Egyik ilyen alkalommal figyelt fel a hangjára dr. Madai Lilla énektanár. Ettől kezdve kezdett el komolyabban napi szinten gyakorolni, magánórákra járni, majd hamarosan felvették a szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumba, ahol a négy éves képzést mindössze két év alatt fejezte be, Berdál Valéria növendékeként. Közben a Magyar Állami Operaház egyik nyilvános meghallgatásán előadta az egyetlen áriát amit akkor ismert, Mozart Varázsfuvolájából az Éj királynőjét. Legnagyobb meglepetésre felvették és így minden idők legfiatalabb magánénekese lett az Operaháznak. 1991. január 21-én Papagena szerepében debütált Mozart Varázsfuvolájában. Ezzel egy időben az Interoperett koncertek állandó szereplője volt a Vigadóban. Hamari Júlia meghívására 1992 novemberében fellépett a Mester és a jövő címmű brüsszeli nagykoncerten, ahol Bellini Capuleti e i Montecchi-éből énekeltek részleteket. Nemzetközi karrierje ezek után gyorsan ívelt felfelé. Énekelt New York-ban, megnyerte a pesti Mozart-énekversenyt, majd fellépett Lipcsében és a Köln-i operaházban is, valamint Svájcban. Ezt követően előbb Philadelphiában, majd Milánóban képezte magát ösztöndíjasként. 1999-ig tagja volt a Magyar Állami Operaháznak, és addig szoprán szerepek egész sorát énekelte el: Haydn Élet a Holdon című előadásában Flaminia szerepét bízták rá; Humperdinck Jancsi és Juliska előadásban ő az Altatómanó; Kacsóh Pongrác János vitézében a Francia királykisasszony szerepében tűnt fel; ifj. Johann Strauss A denevér című előadásában Adélt játszotta. Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként világhírnévre tett szert, nemzetközi meghívások sokaságával és több mint háromszáz előadással büszkélkedhet. 2004 őszén a New York-i Metropolitan operaház három évre szerződtette. (Wikipedia)

Miklósa Erika koncertje a Református Ótemplomban, 2013.10.04. (Photo: Eifert János) Eifert János felvételei