János Eifert - Photographer

Eifert János: 50 éve járt Magyarországon Louis Armstrong – Promenad.hu, 2015. július 6.

2015.07.06.-Promenad.hu_50-éve-járt-Magyarországon-Louis-Armstrong

PROMENAD.HU  | 2015. július 7.  | http://promenad.hu/cikk/50-eve-jart-magyarorszagon-louis-armstrong-155682?#_=_

Közélet és Művelődés

Megyeri József | 2015-07-06 07:34:33

50 éve járt Magyarországon Louis Armstrong

“A Bánki Jazzfesztivál régóta úgy él emlékezetemben, mint egy olyan „szent hely”, ahol a zene a legnagyobb egyetértésben jelenik meg más művészetekkel, történetesen a képző- és fotóművészettel. A „fő vonal” mellé ugyanis gyakran színvonalas és érdekes társprogramok szerveződtek, a közönség pedig nagy érdeklődéssel kísérte ezeket.”

Én magam a fotográfián keresztül kapcsolódtam a fesztiválhoz. Először 2007. júliusában, a IV. Louis Armstrong Jazzfesztivál keretében rendezték meg 3T (Tánc-Test-Természet) c. kiállításomat, amelyet 2009-ben a KÉPnovelláK követett. Mindkettőt diaporáma-műsorom bemutatása követte, aminek legalább olyan sikere volt, mintha zenei produkcióval léptem volna fel. 2012. júniusában nagyrészvételű fotó workshop szerveződött vezetésemmel, amelynek célja és gyakorlati értelme a jazz-fényképezés titkaiba beavatni az érdeklődőket, és az éppen folyó fesztivál szinte minden fontos pillanatát megörökíteni. Ezt követte a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány által szervezett, a Louis Armstrong Jazzfesztiválon meghirdetett Fotópályázat a Jazz Jegyében, amelyre több mint 400 alkotás ékezett, és zsűri társaimmal – Siklós Péterrel és Markovics Ferenccel – ezekből választottuk ki a legjobbakat. Molnár Ferenc, Fagyas Róbert, Sánta István Csaba, Juhász G. Tamás és mások nemzetközi színvonalú képeiből először „hazai pályán”, a bánki Tó Hotel Wellness dísztermében, majd a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájában rendeztem kiállításokat.

Az idén 11. alkalommal, június 26-28. között megrendezett Louis Armstrong Jazzfesztiválon mint meghívott vendég vettem részt, így nem volt más dolgom, mint a különleges zenei programot élvezni és fényképezni. A Bánki-tó vízi színpadán és Louis Armstrong szobránál, a Tó Wellnes Hotel kertjében és más „játszóhelyeken” – Karacs Ferencnek és a Swing Jazz Kultúráért Alapítványnak köszönhetően – a hazai és nemzetközi jazzvilág krémjével találkozhattam. A gondosan megtervezett előadásokat meglepetéskoncertek „színezték”, és a hétvége minden napját késő éjszakába nyúló örömzene – jam session – zárta. Vasárnap délután, a 230 éves bánki Evangélikus Templomban egy feledhetetlen élményű Gospel koncert zárta a programot: A zene szárnyain  – a Sing’n Swing’n Sista’s – Joan Faulkner, Harriet Lewis, Joanne Bell, Maurice Wilkes, Csík Gusztáv és Reggie Johnson előadásában.

Scott Robinson és Rókusfaly Pál, mint a fesztivál házigazdái, valamint Kukucska Csilla, a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke tehát különleges színvonalú produkciókat, nagyhírű együtteseket és fantsztikus előadókat konferálhatott: Benkó Dixieland Band, Suba Attila és Lázár István (H) , Dan Nimmer Trio (USA), vendégművész: Wycliffe Gordon (USA); Az idén 70 éves Dutch Swing College Band (NL); Kőszegi Allstars Jazz Jam Band (Szakcsi Lakatos Béla, Berkes Balázs, Gyárfás István, Deseő Csaba, Fekete-Kovács Kornél, Kőszegi Imre); Csík Gusztáv Trio (Csík Gusztáv, Reggie Johnson, Doug Sides), vendégművészek: Joan Faulkner (USA), Scott Hamilton (USA); Sing’n Swing’n Sista’s (Joan Faulkner (USA), Harriet Lewis (USA), Joanne Bell (USA), Maurice Wilkes (USA), Csík Gusztáv (H), Reggie Johnson (USA). Feledhetetlenek voltak…

A Bánki Jazzfesztivál újra- és újra emléket állít névadójának, aki éppen ötven éve járt és játszott zenekarával Magyarországon. Markovics Ferenc fotóművész, aki ott volt és fényképezett Louis Armstrong akkori koncertjén, a róla készített nagyszerű felvételeivel idézte meg a jazz legendás alakját. Évtizede Joe Muranyi, Armstrong zenekarának egykori klarinétosa avatta fel a Tó Hotel kertjében felállított Louis Armstrong-szobrot, amely az egyetlen Armstrong-emlék hazánkban. Az emlékszoborra most is friss virágcsokor került.

Forrás és fotók: Eifert János