János Eifert - Photographer

Nemzetközi fotó alkotó tábor Romániában, Eifert János fotóművész részvételével – Promenad.hu, 2015. július 13.

2015.07.13.-Promenad.hu_Nemzetközi-fotó-alkotótábor-Romániában

PROMENAD.HU | 2015-07-13  07:30:44 |

http://promenad.hu/cikk/nemzetkozi-foto-alkoto-tabor-romaniaban-eifert-janos-fotomuvesz-reszvetelevel-155897

Nemzetközi fotó alkotó tábor Romániában, Eifert János fotóművész részvételével

2015. július 2-án, este 6 órakor került sor a Félix Fürdő-i Hotelben lévő „Euro Foto Art” Galériában nagyszámú közönség jelenlétében a „Felix” 2015 nemzetközi fotó alkotó tábor megnyitó ünnepségére, melyet az „Euro Foto Art” Egyesület szervezett a Bihar megyei Tanács védnökségével. Az eseményen részt vett Antal Eugen (Nagyvárad), Csató Imre (Nagyvárad), Dancoglu Constantin EFIAPb (Nagyvárad), Demeter Constantin (Nagyvárad), Eifert János AFIAP, EsFIAP (Budapest), Gabor Ovidiu (Nagyvárad), Gardó Zoltán (Nagyvárad), Gavaldik Zoltán (Szolnok), Holocsi Kálmán (Szolnok), Kajtár Tíbor (Szolnok), Kardos Tamás (Szolnok), Mészáros Ödön (Budapest), Dr. Moritz Eugen (Kolozsvár), Munteanu Cosmina (Resicabánya), Petrila Gheorghe EFIAP (Nagyvárad), Prelucek Iosif (Resicabánya),  Ovi D. Pop AFIAP (Nagyvárad), Rusu Adela Lia AFIAP (Nagyvárad), Şincai Monica (Firenze), Szabó Claudiu EFIAPb (Nagyvárad), Talpoş Gheorghe (Nagyvárad) és Tóth Ştefan (Nagyvárad). A megjelent közönséget Dan Petrescu a “Crişana” Hotel igazgatója köszöntötte, aki meg köszönte az “Euro Foto Art” Egyesületnek, hogy a Nemzetközi Fotó Alkotó Tábort náluk rendezték meg. Tóth István AFIAP fotóművész, az “Euro Foto Art” elnöke örömmel üdvözölte beszédében azt, hogy újra együtt van a nagyhírű csapat, amely a hazai és nemzetközi pályázatokon, kiállításokon sikeresen szerepelt. Eifert János és Dr. Moritz Eugen fotó- és képzőművészek beszédükben nagyra értékelték a nemzetközi tábor megszervezését. A zenei hangulatot Thurzó Sándor József brácsaművész szolgálta. Befejezésként Tóth István AFIAP, az “Euro Foto Art” Egyesület elnöke hivatalosan megnyitotta a nemzetközi táborban résztvevő fotóművészek tárlatát, amely 2015. augusztus 5-ig látogatható, és amelyre a belépés díjtalan.

A nemzetközi tábor pénteken július 3-án 11órakor az “Euro Foto Art” Galériában folytatódott, ahol Románia egyetlen állandó Galériájának negyed évszázados évfordulóját ünnepelték. A mintegy két órás megnyitón a Galéria fölszinti és félemeleti terme teljesen megtelt az érdeklődőkkel és azokkal a meghívott művészekkel, akik a negyedszázad alatt itt kiállítottak. Eifert János fotóművész szintén a meghívottak között szerepelt, hiszen 2002-ben a “Tánc-Test-Természet / Dans-Corp-Natura”, 2010-ben pedig “Képnovellák / Nuvele în imagini” c. kiállításait mutatta be a Galéria.

Az ünnepségen elsőként az alapító Tóth István, az Euro Foto Art egyesület elnöke köszöntötte a meghívottakat, több egykori kiállítót, számtalan szimpatizánst, önkéntes támogatót, néhány mecénás politikust, és egy tucatnyi hűséges zenészt is, akik a tárlatnyitókat az évek során zenei produkcióikkal tették hangulatosabbá. Beszédet mondott többek között Ramona Novicov műkritikus, Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere, Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő. Fotós jó barátok is köszöntötték a galériavezetőt. Mindenik felszólaló méltatta a Váradi fotóművész lelkesedését, a fotográfia iránti szenvedélyét, szakmai tudását. A zene sem hiányzott a vernisszázsról. Azon művészek léptek föl, akik rendszeresen közreműködnek a galéria tárlatnyitóin: a Varadinum vonósnégyes (Costin Éva, Székely Boglárka, Marcu Ágnes, Thurzó Sándor József), Lucian Maliţa hegedűművész, Alexandrina Chelu (ének) és Florin Chelu (gitár, ének), valamint Ariadna Mircescu és Georgiana Mircescu fuvolások.

A rendezvényen Tóth István díszokleveleket és emlékplaketteket adott át fotós kollégáknak (köztük Eifert Jánosnak is), továbbá a galériát támogató magánszemélyeknek és különféle intézmények vezetőinek.

A tárlat anyagában, a visszaemlékezés jegyében most elsősorban a dokumentumértékű képeké a főszerep. Negyedévszázadnyi tárlatnyitó pillanataira tekinthetünk vissza, illetve tekintenek ránk is a képekről az egykori események szereplői. Ezzel kapcsolatban csak egyetlen „negatívum” hangzott el szellemesen a tárlatnyitón, mégpedig, hogy a képeken az arcok sajnos mintha fiatalabbak lennének, mint a mostaniak…

A megörökített momentumokat egy jubileumi fotóalbumban is összefoglalta a galéria, melyben részletesen fel is sorolják azokat a kiállításokat, amelyeket 1990-től 2015 jelen pillanatáig. ahogy Tóth István fogalmazott „sokszor üres zsebbel”, de sok-sok örömteli, baráti önkéntes munkával a Váradi nézők elé tárt a galéria kis csapata. A statisztikák impozánsak: 25 év alatt több mint 500 egyéni vagy csoportos fotókiállítás, közel 40 ország meghívott fotóművészei és összesen úgy 45 000 fotográfia. A megörökített dokumentumokat egy jubileumi fotóalbumban is összefoglalta a galéria, melyben részletesen fel is sorolják azokat a kiállításokat, amelyeket 1990-től 2015 jelen pillanatáig – ahogy az alapító Tóth István fogalmazott – „sokszor üres zsebbel”, de sok-sok örömteli, baráti önkéntes munkával a Váradi nézők elé tárt a galéria kis csapata. A statisztikák impozánsak: 25 év alatt több mint 500 egyéni vagy csoportos fotókiállítás, közel 40 ország meghívott fotóművészei és összesen úgy 45 000 fotográfia. A tárlat július 28-ig látogatható, munkanapokon 8–19 óra között.

Este 6 órakor kétnyelvű szakmai megbeszélésen vettek részt a “Crişana” Hotel protokol termében a nemzetközi tábor részvevői, melyet Tóth István fotóművész moderált és fordított. Nagy érdeklődéssel hallgatták a nemzetközi tábor résztvevői Eifert János fotóművész előadását, aki többek között hangsúlyozta, hogy a fotóművészet nemcsak a pillanat művészete, hanem a gondolkodás művészete is. Dr. Eugen Moritz grafikus-fotóművész, egyetemi előadó tanár előadásában más irányból világított rá a fotóművészet specifikumaira. Hangsúlyozta, hogy “a fotóművészet a másodperc töredékének a művészete is”, azonban a vizuális művészetekben a képzőművészek, vagy a grafikusok nem tudnak ehhez hasonló módon alkotásokat létrehozni. Ezt követően Dancoglu Constantin nagyváradi fotóművész három digirámáját tekintették és beszélték meg a résztvevők.

Szombaton reggel Észak Bihar-i alkotói körútra indultak a nemzetközi fotóművészeti alkotó tábor résztvevői. Először Érmihályfalván egy öreg roma kosárfonót, majd festői környezetben, a szabadban roma táncosokat fényképeztek. Gálospetriben a paraszti portát bemutató tájházat tekintették meg, és élőben örökíthették meg a ház tetjén dolgozó nádrakás- és fonás mestereit. A különleges bográcsos ebédet a közelmúltban felújított Ottomány-i kúria hűvös udvarában fogyasztották el, majd megtekintették és fotografálhatták a Szalacs-i négylyukú hidat, illetve a kimondottan érdekes pince-sort. Délután a Margitta-i “dr. Pop Mircea Városi Kórház” Galériájában megnyitott helybeli “Helios” Fotóklub tagjainak munkáiból rendezett tárlatot nézték meg, majd egy megvendégelésre és beszélgetésre hívta meg a résztvevőket Bradács Aliz kórház-menedzser és fotóművész. Vasárnap délelőtt a Nemzetközi Tábor a Nagyváradi Várkertben való fotózással fejeződött be.

Tóth Stefan (Nagyvárad)

Fotók: Kovács Zsolt, Ovi D. Pop, Gavaldik Zoltán, Gardó Zoltán, Holocsi Kálmán és Eifert János felvételei