János Eifert - Photographer
Archive for September 11th, 2015

Nagy Tivadar jubileumi kiállítása – KrálikTV, Komarno, 2015. szeptember 11.

2015.09.11.-KrálikTV_Nagy-Tivadar-jubileumi-kiállítása

Nagy Tivadar, aki számos nívós szakmai díj és poszt betöltője a kerek 60. születésnapja betöltése után első ízben állította ki a szülővárosában, a komáromi Duna Mente Múzeuma Zichy palotabeli kiállítótermében legértékesebb munkáit. Hogy miért ez az első önálló hazai kiállítása, azt az ünnepélyes megnyitó után készített interjúból tudhatják meg, ha megnézik az esemény hangképes összefoglalóját. Neves művészek tisztelték meg Tivadart a megnyitó kapcsán kultúrbetét előadása gyanánt, a méltatást pedig szintén egy magasan jegyzett budapesti fotóművész vállalta. A kiállító fotóművésznek – igaz ő inkább “csak” fotográfusnak tartja magát – sok további termékeny évet és jó egészséget kívánunk!

Nagy Tivadar: A fotográfia bűvöletében – Komárom, Zichy Palota, 2015. szeptember 11-október 23.

2015.09.11.-Nagy-Tivadar-kiáll.meghívó-Komarno

Nagy-Tivadar-kiállítását-Eifert-János-nyitotta-meg (Pavol Sedliak felvétele)

Nagy Tivadar: A fotográfia bűvöletében – Komárom, Zichy Palota, 2015. szeptember 11-október 23.

A kiállítást megnyitja: Eifert János fotóművész és Dr. Gaál Ida művészettörténész, közreműködik: Radványi Balázs Kossuth-díjas előadóművész – gitár, ének, Boráros Imre Kossuth-díjas színművész

Nagy Tivadar és Eifert János (Pavol Sedliak felvétele) Nagy-Tivadarnak-Boráros-Imre-színművész-gratulál (Pavol Sedliak felvétele) Nagy-Tivadar-kiállítását-Eifert-János-nyitja-meg (Pavol Sedliak felvétele)

Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitón-Tóth-István-fotóművészt-is-köszöntik (Pavol Sedliak felvétele) Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitón-Radványi-Balázs-előad (Pavol Sedliak felvétele) Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitón-01 (Pavol Sedliak felvétele) Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitó-közönsége-10 (Photo: Eifert János)

Nagy-Tivadar-kiállításán (Pavol Sedliak felvétele) Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitó-közönsége-03 (Pavol Sedliak felvétele) Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitó-közönsége-07 (Photo: Eifert János) Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitó-közönsége-06 (Photo: Eifert János)

Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitó-közönsége-09 (Eifert János felvétele)

Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitó-közönsége-01 (Pavol Sedliak felvétele) Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitó-közönsége-02 (Pavol Sedliak felvétele) Pavol Sedliak, Olasz Ágnes és Eifert János felvételei

Olasz Ágnes gratulál Nagy Tivadarnak (Photo: Eifert János) Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitó-közönsége (Photo: Eifert János) Nagy-Tivadar-kiáll.megnyitó-közönsége-03 (Photo: Eifert János)

Nagy Tivadar –  Szakmai önéletrajz

1955 június 12-én születtem Rév-Komáromban, jelenleg is itt élek. 1974-ben vegyipari középiskolát, majd 1979-ben Műszaki Egyetemet végeztem Pozsonyban. A katonaság után az Arany Fácán Sörgyárban  Ógyallán-Hurbanovo dolgoztam négy évig .

Már az egyetemi éveim végén éreztem elhivatottságot a fotográfia és a film iránt.

A fotográfiával 1978-ban hobbi szinten kezdtem el foglalkozni. 1980-ben tagja lettem a Komáromi Fotoklubnak , amelynek révén sok kiállításon és fotográfus találkozón, tanfolyamon  vehettem részt. A klubban először gazdasági felelős voltam, majd 1990-ben megválasztottak a klub alelnökének, majd 2013-ban a klub elnökének.

1984-ben úgy döntöttem, otthagyom eredeti szakmám és hivatásos fotográfus lettem a Komáromi Bőrdíszműipari Szövetkezet fotószolgáltatási részlegénél, ahol teljesen függetlenül otthon dolgozhattam. Mivel a teljes fotográfiai szolgáltatást a fényképezéstől a kidolgozáson keresztül az értékesítésig én végeztem, elsajátíthattam a szakma különböző fortélyait.

A szakmát nagyrészt autodidakta módon, különböző tanfolyamokon, szimpóziumokon tanultam meg. Kihasználtam minden lehetőséget, hogy minél többet megtanuljak, mert nagyon megszerettem ezt a szakmát. Részt vettem minden kiállításon és alkotótáborban, ahol csak lehetett, később 1985-től a Csicsói alkotótábornak a szervezője is voltam.

1985-ben alapító tagja voltam a Komáromi Képzőművészeti Körnek. Ugyanebben az évben megismerkedtem Tóth István  ceglédi fotóművésszel, és nagyon jó baráti kapcsolat alakult ki közöttünk, ami a mai napig tart.A ő fotográfiába vetett hitvallása nagyon nagy hatással volt rám.A gyüjteményemben őrzöm több mint 70 alkotását.

1988-ban kezdtem el videofilmeket készíteni. 1990-ben önállósítottam magam és magánvállalkozásként – Studio Spectrum néven folytattam, amit a szövetkezetnél elkezdtem. A szakmámban főleg műszaki és dokumentum fényképezéssel, videofilm készítéssel foglalkozok.

1980 óta veszek részt hazai és külföldi kiállításokon, művésztelepeken és szimpóziumokon.

1987-90 között zsűritagja voltam a Csehszlovákiai Fotószövetkezetek Szövetségének.

1989 szeptember 15. és október 15. között, hogy megismerkedjünk Európa egy részének művészetével,  Mester Péter festőművész barátommal közösen bejártuk  Jugoszláviát, Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot,  Németországot és Ausztriát.

1992-2006 kétévenként részt vettem mint zsüritag a Szolnokon megrendezésre kerülő Monfodi  Nemzetközi Fotó- és Szinesdia Pályázat kiértékelésében, amelyet a FIAP védnöksége alatt rendeznek meg.

1982-től tagja vagyok a Szlovákiai Fotográfusok Szövetségének amelytől 2002-ben mesteri kitüntetést kaptam – MZSF

1987-től veszek részt különböző hazai és külföldi, országos és nemzetközi kiállítások zsűrizésében – MONFODI, MAFOSZ,  MEDIAWAVE, ÁGENS, Global Photo Hun, HUNGARIAN CIRCUIT, PERLENSIS.

1991-től tagja vagyok a Nyugatszlovákiai Képzőművészek Szövetségének

2000-től alapító tagja vagyok  a Komáromi  Ateliér Társaságnak.

2002-től  alapító tagja és  alelnöke vagyok a Magyar Fotóművészek  Világszövetségének.

2005-ben  Komáromban megalakítottuk a HELIOS FOTOKLUB Polgári Társulást amelynek az elnöke vagyok.

2006-ban tagja lettem az EPHAP – European Photogroup of Art and Performance Nemzetközi Fotóművészeti Társulásnak.

1988-tól amikor elkezdtem videofilm készítésével foglalkozni a mai napig dokumentálom az utókor részére Komárom és a környékén történő társadalmi, politikai, kultúrális és sporteseményeket és a régió fejlődését. A gyüjteményem kiterjedése több száz órányi.

1993 és 2002 között tudósítója voltam a Duna Televízió és a Magyar Televízió határon túli műsorainak. Részt vettem különböző televíziós találkozókon a Duna TV, MTV és különböző városi televíziók és alapítványok rendezésében.

1994-ben a Fehérgyarmati televíziós fesztiválon 3. díjat és 1995-ben Siófokon különdíjat kaptam. 1994-ben alapító tagja voltam a Külhoni Magyar Média Társaságnak.

1994 november 13-án féléves próbaidőre beindítottam az 1.városi TV-t, ahol a szerkesztési, vágási, operatőri, sokszor még a riporteri munkákat is én végeztem. Kedvenc kategóriám a filmetüd készítése, amelyben kifejthetem a fotográfálásból eredő kompozíciós képességeimet.

A dokumentum és riportfilmjeimben szeretem a drámaiságot és az optimizmust ellentétté állítani. Minden tragédiából van kiút, csak rajtunk múlik. Isten sohasem hagyja el a bátrakat.

Read more