János Eifert - Photographer

Bernarda Alba háza az Ódry Színpadon, budapest, 2016. február 20.

2016.02.20.-Ódry-Szinpad-Bernarda-Alba-háza-04 (Eifert János felvétele)

Bernarda Alba háza. Az előadás – a ZENE150 című rendezvény keretében volt látható az Ódry Színpadon – egy klasszikus mű kortárs adaptációja, mely felhasználja a fizikai, sőt olykor a prózai színház alkotóelemeit, mégis elsősorban zene- és mozdulatközpontú.

2016.02.20.-Lőrinc-Katalin-mint-Bernarda-01 (Eifert János felvétele) 2016.02.20.-Ódry-Szinpad-Bernarda-Alba-háza-01 (Eifert János felvétele) 2016.02.20.-Ódry-Szinpad-Bernarda-Alba-háza-05 (Eifert János felvétele) 2016.02.20.-Ódry-Szinpad-Bernarda-Alba-háza-03 (Eifert János felvétele)

2016.02.20.-Ódry-Szinpad-Bernarda-Alba-háza-02 (Eifert János felvétele) 2016.02.20.-Ódry-Szinpad-Bernarda-Alba-háza-meghajlás (Eifert János felvétele) Eifert János felvételei

2016.02.20.-Ódry-Szinpad-Alba-Bernarda-háza (Eifert János felvétele)

A ZENE150 összefogja a Zeneakadémia és a Színház és Filmművészeti Egyetem zenei képviselőit.

Az intézmény közleménye szerint szintetikus műfajok állnak az SZFE képzéseinek fókuszában, amelyeknek organikus része a zene. Az intézmény 150 éve alatt számos olyan nagy tanáregyéniség dolgozott a falai között, aki zeneszerzőként, előadóként, operarendezőként vagy operaigazgatóként a komolyzenei élet prominens képviselője volt. A Zeneakadémiával 2011-ben közösen alapított alkalmazott zeneszerző szakirány a zenei hagyományok folyatása és megerősítése.

„November 29-én tartottuk az első részét a ZENE150 sorozatnak, melynek keretében Petrovics Emilről beszélgettünk, – kapjuk a tájékoztatást Színház és Filmművészeti Egyetemen – valamint az Alkalmazott zeneszerző szakirány két növendékének zenés színpadi művét nézhettük-hallgathattuk meg. Február 20-án 17.30-kor a ZENE150 következő eseményén Nádasdy Kálmánra emlékeztünk három neves tanítványa, Marton László, Zsámbéki Gábor és Szinetár Miklós segítségével. A beszélgetést Krizsó Szilvia vezette. Ezután, 19.00-kor zenés színpadi előadás következett, Widder Kristóf koreográfus fogalmazta újra García Lorca klasszikus művét, a Bernarda Alba házát.”

A Bernarda Alba háza című előadás egy klasszikus mű kortárs adaptációja, mely felhasználja a fizikai, sőt olykor a prózai színház alkotóelemeit, mégis elsősorban zene- és mozdulatközpontú. A zenei anyag Bakk-Dávid László, a Zeneakadémia alkalmazott zeneszerző szakos friss diplomásának munkája, a koreográfus-rendező pedig Widder Kristóf, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett 2014-ben diplomát az első fizikai színházi koreográfus szak hallgatójaként. A mű a generációk közötti feszültséget dolgozza fel egy zárt viszonyrendszerben: egy családban, melynek már nincsenek férfitagjai. Az ebből adódó állandó hiátus a színpadon mind a zene, mind a mozgás meghatározó eleme. A fülledtség, a szenvedélyek elfojtottsága, a finom gesztusok az előadás legmeghatározóbb motívumai.

Szereplők:

Bernarda – Lőrinc Katalin

Augustias – Blaskó Borbála

Magdalena – Sipos Vera

Amelia – Varga Krisztina

Martirio – Zsigmond Emőke

Adela – Gyöngy Zsuzsi

María Josefa – Pallag Márton