János Eifert - Photographer

A MOZDULAT ZENÉJE / MUSIC OF THE MOVEMENT – Eifert János fotókiállítása a Maestro Solti nemzetközi karmesterverseny tiszteletére. Pécs, Kodály Központ, 2017. október 6-10.

2017.10.06.-Pécsi-Kodály-Központ_A-mozdulat-zenéje_Eifert-kiállítás-01

2017.10.04.-Pécs-Kodály-Központ_Eifert_A-MOZDULAT-ZENÉJE-kiállításrészlet-03_Bíró-Márton-felvétele 2017.10.06.-Pécsi-Kodály-Központ_A-mozdulat-zenéje_Eifert-kiállítás-02

Pécsi-Kodály-Központ_Bujnovszky-Tamás-felvétele

A mozdulat zenéje / Music of the Movement – Eifert János fotókiállítása a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny tiszteletére. Pécs, Kodály Központ, 2017. október 6-10.

A Filharmónia Magyarország szervezésében újra a zenéé lesz a főszerep a pécsi Zeneszüret Fesztiválon. Az október 5. és 10. közötti programsorozat keretében zenelépcső, orgonagyári séta, fanfárszó, cirkuszjáték, tematikus diavetítés és filmklub, valamint Eifert János fotóművész különleges tárlata is várja a közönséget.

Eifert János: A-Liszt-Ferenc-Zenei-Általános-Iskola-karnagyai Eifert János: Bulgarian-Radio-Big-Band

05_Mihai-Petrescu-Bukarest 08_Bánki-Jazzfesztivál-rézfúvósa

Eifert János: Marva-Wright-New-Orleans

Eifert János: Csík-Gusztáv-játszik

Eifert János: Scott-Robinson-a-Bánki-Jazzfesztiválon

Eifert János: Dezron Douglas jazz bassist 01_Budapest-Fesztiválzenekar-gordonkása (Eifert János felvétele)

2017.10.04.-Pécs-Kodály-Központ_Eifert_A-MOZDULAT-ZENÉJE-kiállításrészlet-02_Bíró-Márton-felvétele 2017.10.04.-Pécs-Kodály-Központ_Eifert_A-MOZDULAT-ZENÉJE-kiállításrészlet-01_Bíró-Márton-felvétele

“Eifert János magyar táncos, fotográfus életművének érdekes összefoglalása A mozdulat zenéje című kiállítás. „Tizennyolc évig voltam hivatásos táncos. Gyönyörű foglalkozásom volt, és minden erős benyomást tett rám, ami társművészetként megjelent eközben, legyen szó akár zenéről, akár képzőművészetről” – mondta el az alkotó. Eifert János sokat fényképezte a zenei témájú eseményeket: jazzfesztiválokat, hangversenyeket, szóló koncerteket – a mostani kiállításon éppen ezért a csaknem negyven fotó között nemcsak zenészportrékat, hanem táncfotókat is láthatunk. A műveket összeköti, hogy „megjelenik rajtuk az előadó-művészet, a mozdulat, a tánc, a zeneiség”. A fotók nagy része először a Zeneszüret fesztivál keretében tekinthető meg Magyarországon.” (Kultura.hu)

Eifert János: Ifj. Szakcsi Lakatos Béla

KULTÚRA.HU, 2017. október 3.

http://www.kultura.hu/zenee-foszerep-171003

Főszerepben a zene

A Filharmónia Magyarország szervezésében újra a zenéé lesz a főszerep a pécsi Zeneszüret Fesztiválon. Az október 5. és 10. közötti programsorozat keretében zenelépcső, orgonagyári séta, fanfárszó, cirkuszjáték, tematikus diavetítés és filmklub, valamint Eifert János fotóművész különleges tárlata is várja a közönséget.

„Már megérlelték gyümölcseiket a villányi lankák, és messziről hallani a szoloskertekben zajló vigasságokat. Az életöröm ünnepe ez, és mivel Ravel szerint a művészet az életöröm legteljesebb kifejezője, a Filharmónia Magyarország az országos szüreti eseményekhez idén is pazar programfolyammal társul. Zeneszüret fesztiválunk a karmestert helyezi a középpontba. A választás nem véletlen, hiszen a fesztivál és a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny második fordulója egy időben zajlik Pécsett. E hivatás sokoldalúságát mutatja be a fesztivál, nagyzenekarok mellett kamarazenekarok, kórusok, fúvószenekarok bemutatóin lehet tanúja a közönség a dirigálás sajátosságainak, rejtelmeinek. A méltán világhírű pécsi Angster-orgonamanufaktúra 150. születésnapjára is megemlékezünk, hiszen az orgona egy egész szimfonikus zenekart képvisel, az orgonaművész pedig a tulajdonképpeni karmestere e sokszínű hangszernek. Pécs városának minden szeglete dallal és tánccal telik meg öt napon át: gimnazisták villámcsődülete a Széchenyi téren, fanfárok a Bazilika tornyából hívják az ünneplőket. A Budapesti Fesztiválzenekar a fantasztikus akusztikájú Kodály Központban ad hangversenyt. A Kodály-emlékév kapcsán a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, szólistái és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége kórusai a Háry Jánost hozzák el a Széchenyi térre. Rendhagyó orgonasétára invitáljuk önöket, ahol egy gyárlátogatáson a dinasztia alapító Angster József kedvenc süteményét is megkóstolhatják. Tartsanak velünk, csemegézzünk együtt az ősz örömeiből.” – így invitálja a közönséget az idei Zeneszüret fesztiválra a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Szamosi Szabolcs.

Az idei évben október 5. és 10. között várja a zenekedvelő közönséget a pécsi Zeneszüret fesztivál, mely egy igazi kuriózummal kezdődik október 5-én: a Pécsi Egyházmegye közreműködésével a Bazilika tetejéről és a Városháza erkélyéről szólaltatják meg a fanfárokat. Másnap, október 6-án délután A karnagy tánccal zenével című ifjúsági előadással kedveskednek az érdeklődőknek, akik Eifert János A mozdulat zenéje című kiállításának megnyitóján is részt vehetnek 17 órakor a Kodály Központban. A fotókiállítás a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny tiszteletére a MANK – Magyar Alkotómuvészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szervezésében született meg.

Eifert János magyar táncos, fotográfus életművének érdekes összefoglalása A mozdulat zenéje című kiállítás. „Tizennyolc évig voltam hivatásos táncos. Gyönyörű foglalkozásom volt, és minden erős benyomást tett rám, ami társművészetként megjelent eközben, legyen szó akár zenéről, akár képzőművészetről” – mondta el az alkotó. Eifert János sokat fényképezte a zenei témájú eseményeket: jazzfesztiválokat, hangversenyeket, szóló koncerteket – a mostani kiállításon éppen ezért a csaknem negyven fotó között nemcsak zenészportrékat, hanem táncfotókat is láthatunk. A műveket összeköti, hogy „megjelenik rajtuk az előadó-művészet, a mozdulat, a tánc, a zeneiség”. A fotók nagy része először a Zeneszüret fesztivál keretében tekinthető meg Magyarországon.

A fesztivál október 7-ei napja sem lesz kevésbé esemény- és élménydús, mint a 6-ai, hiszen ekkor tartják a Budapesti Fesztiválzenekar Ünnepélyes Fesztivál- és Mesterbérlet megnyitóját. Az idei Mesterbérlet első hangversenyén két olyan 20. századi remekművet hallhat a közönség, mely mára már a klasszikus repertoárnak is megkerülhetetlenül részévé vált. A „finn zene atyjaként” számon tartott, idén épp 60 éve elhunyt Jean Sibelius ízig-vérig romantikus d-moll hegedűversenyét alapos átdolgozás után először a mindössze 12 éves magyar „csodahegedűs”, Vecsey Ferenc vitte sikerre 1905-ben Berlinben, Richard Strauss vezényletével, és azóta a legnagyobb hegedűsök egyik szívesen vállalt nagy megmérettetései közé tartozik, így most az orosz származású német hegedűművésznő, a 2005-ös Sibelius-versenyt épp e mű legjobbnak minősített előadásával megnyerő Alina Pogostkina szólójával hallhatjuk majd.

A mára már a 20. századi orosz zene legnagyobb zeneszerzőjeként az egyetemes zenetörténet legkiválóbbjai között jegyzett Dmitrij Sosztakovics 7. „Leningrád” szimfóniája a II. világháború leginkább emblematikus alkotásaként a maga korában és azóta is az egyik legtöbbet játszott zenemű a 20. században mind a koncertek, mind a lemezeladások tekintetében. Csak Amerikában több mint ezer előadása volt a háború évei alatt a hitleri Németország elleni ellenállás szimbólumává lett alkotásnak, mely azonban az újabb zenetörténeti kutatások tükrében a sztálini önkény áldozatainak is emléket állít, akárcsak 5. szimfóniája. Idén – a pécsi zenekar tavalyi előadása után – a világ legjobb zenekarai között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar szólaltatja meg Sosztakovics grandiózus remekét a kiváló Grammy-díjas amerikai karmesternő, a Baltimore-i és a Săo Paulo-i zenekart vezető, Marin Alsop vezényletével, akit a kortárs amerikai zene mellett Sosztakovics és Bartók avatott tolmácsolójaként tartanak számon.

A Fővárosi Nagycirkusz különleges cirkuszi csodaeszközzel és izgalmas műsorral várja a közönséget október 7-én a Széchenyi téren. A kivételes cirkuszi járművön zenészek és artistaművészek csapatmunkában, a társművészetek mezsgyéjén exkluzív összművészeti élményt nyújtanak a közönségnek. Ezen a napon – szintén a Széchenyi téren – Szabó Ferenc vezényletével fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar, Bókai Zoltán vezényletével a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, a Nemzeti Táncszínház pedig a Püspöki magtárban mutatja be A táncoló karmester című darabját. A Kodály-emlékévhez kapcsolódva 7-én előadják a Háry Jánost, továbbá a szervezők tematikus diafilm-vetítéssel is készülnek.

Angster 150 címmel a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra műhelyének látogatására invitálják az érdeklődőket október 8-án. E programhoz kapcsolódik az Angster 150 – Az orgonista – A sípok karmestere című koncert, melynek keretében Szamosi Szabolcs orgonaművész, az OrgonaPont sorozat megalapítója bűvöli majd el a közönséget játékával. Másnap, október 9-én Bánky József zongoraestjét, ezt követően pedig Hegedűs Endre zongoraestjét hallgathatjuk meg, október 10-én pedig részt vehetünk a Győri Filharmonikus Zenekar Világslágerek című koncertjén, melyen Szulák Andrea énekel.

A fesztivál ideje alatt állandó programok sorozata várja a közönséget: a tematikus diafilm délutánok, a Király utcában berendezett Zeneműhely és Eifert János kiállítása mellett a Zeneszüret filmklub olyan alkotásokkal, mint a Sztracsatella, a Zenekari próba és a Hétköznapi mennyország, valamint a város több helyszínén is megtalálható Zenelépcső, melynek köszönhetően a fesztivál ideje alatt olyan helyszíneken is találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá.

A Zeneszüret fesztivál részletes programját itt találják.

Kultúra.hu