János Eifert - Photographer

Temesi László: Eifert János Ars poeticája. BP18, 2018. november 16.

BP18, 2018. november 16.

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/17937-eifert-janos-ars-poeticaja

Írta: Temesi László 2018.11.16.

 

Kondor: válogatás 50 év fotóiból.

Ars poetica címmel november 15-től december 5-ig látható Eifert János jeles fotóművész kiállítása a Kondor Béla Közösségi Házban. A 75 éves fotográfus ötven év fotóiból válogatott.

Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntőjében kiemelte a fotóművész hazai és nemzetközi sikereit, megjegyezve, hogy egy Isten áldotta tehetség.

– Eifert János szakmájának, művészetének itthon és külföldön egyik legismertebb képviselője, meghatározó egyénisége, aki páratlan életművel ajándékozott meg bennünket és örömünkre, ennek egy kis töredékét láthatjuk most itt – mondta, majd a kerületünkben élő szintén jelentős fotóművész, Chochol Károly e szavakkal nyitotta meg a kiállítást:

– Páratlan eseménysorozatnak lehetünk részesei! A művész 75. életévét 75 eseménnyel jelzi. Egy alkotó, aki otthonosan mozog a kamera mindkét oldalán. Sikeres volt táncművészként, az objektív előtt és világhírű és elismert lett a kamera mögött is. 1968-ban kezdett fotózni külföldi turnékon, és lett keresett fotográfus, szerkesztő, illusztrátor, oktató és felsőszintű fotóművészeti szervező. Számos nemzetközi workshop felkért előadója, vezetője. Bátran mondhatom, hogy nincs a fotográfiának olyan területe, ahol nem dolgozott sikerrel és nem alkotott maradandót. Diaporámákat készített, díjakat gyűjtött be, később oktatta, oktatja a mai napig. A tánc, a női szépség, az akt, a mozgás és a természetfotókat kedveli, e témakörökben számos könyve jelent meg. Munkásságát nem lehet egységes stíluskategóriákba rendezni, sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező alkat. A világ negyven országában járt és alkotott, ezzel egy páratlan kép-gyűjteményt hozott létre – egyedülálló kultúrkincs – és itt szembesülni kell azzal, hogy minden, ami fotóművészet, Eifert János sajátja. Rendszeres résztvevője a fotó-életnek. Huszonegy hazai és nemzetközi egyesület tagja. Eddig 231 önálló kiállítása volt, több mint kétezer csoportos kiállításon szerepelt világszerte, számolatlan díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki képeivel és diaporámáival. Köszönjük a feledhetetlen élményt!

A megnyitón a Tébláb Művészeti Iskola növendékei léptek fel kis műsorukkal. A kiállítás kurátora – mely december 5-ig látható – Varga Ferenc, a Kondor igazgatója.