János Eifert - Photographer

Dajka Margot Judit ‘kÖrtánc’ c. kiállítása a PostArt Kulturális Színtérben, Budaörs, 2023. március 30 – április 20.

KÖRTÁNC
Dajka Margot Judit fotókiállítása

Megnyitó: 2023. március 30. csütörtök 18.30 óra
Helyszín: PostArt Kulturális Színtér (2040 Budaörs, Clementis László u. 2.)
A kiállítást megnyitja: Eifert János, Balogh Rudolf-díjas fotóművész
Közreműködik: Budaörsi VIVACE Táncegyesület

A kiállítás 2023. április 20-ig tekinthető meg.
Nyitvatartás: hétfő-szombat 16.00-22.00, vasárnap zárva
postartbudaors.hu

Dajka Margot Judit, mint FOTOGRÁFUS

“Pályafutásom jelentős részét iskolákban töltöttem hol a katedra egyik, hol a másik oldalán tanulással, tanítással.

Már ezekben az években is fotóztam, tanulva az analóg technikát, a filmre fotózást és a fényképezőgépeket Smena, Zenit. Házilagosan nagyítottunk a fürdőszobából alakított sötétkamrában és csodáltuk a semmiből előtűnő fekete-fehér képeket. A fotókat mindig örömmel és elismerő tekintetekkel és szavakkal fogadták a „szereplők”.

2012-re érett meg az elhatározás, hogy szeretném megtanulni az erre az időszakra kialakuló digitális fotózási technikát. Beiratkoztam a Fotóoktatás nevű iskola alapszintű, majd haladó szintű kortárs művészi foto tanfolyamára, melyeket sikeresen elvégeztem. Tanáraim között voltak a kortárs magyar fotózás legjobbjai: Eifert János, Szipál Márton, Baricz Katalin, Imre Tamás, Szabó Béla, Krivánszky Árpád. Szemléletformáló, korszakváltást jelentett fotózásomban.  Tanulhattam tőlük mind elméleti, mind a gyakorlati órákon, stúdió fotózásokon: porté- táj- tánc-, akt-, épület. Inspiráció, tudás, kreativitás jellemezte ezeket a fotózásokat. Minden órájuk különleges esemény és élmény volt, ahol technikai tudásukat csodálhattuk, emberi hozzáállásukat példaként állíthatjuk magunk elé.

Eifert János mesterkurzusába: „A mester és tanítványai” alkotócsoportba kezdetektől fogva (2015) bekapcsolódtam, és folyamatosan jelen vagyok a kiállításokon. A Mestert szakmai példaképemnek tekintem. Mindig örömmel találkozom a csoport tagjaival és fotóikkal is.

2019-től tagja vagyok a BUMART, a Budaörsi Művészek Egyesületének

Másik szenvedélyem az olasz kultúra, művészet, táj, nyelv, zene, szeretete, megismerése átszőtte életem. Ezért is boldogságos esemény volt, amikor 2016 Karácsonyán Firenze történelmi belvárosában a D’Uomo közelében az I’ Grullo étteremben megnyithattam első önálló fotókiállításom Budapest-Firenze címmel.                                                                                                                                                                                       Ezt követően minden évben több kiállításom volt Firenzében (2017. 2018. 2019)

 2018 júniusától a Toscana tartományban lévő Castiglione della Pescaia-ban, állíthatom ki fotóimat, évente 2x a Sala Mostre kiállítóteremben és a várban található Palazzo Centurio-ban. Képeimen gyakran alkalmazom a montázs technikát.” (Dajka Margot Judit dj.margot@gmail.com)