János Eifert - Photographer

Eifert János “Equus Caballus” című kiállítása a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában. Hódmezővásárhely, 2024. január 22 – február 22.

A Németh László Gimnázium és Általános Iskola meghívja Önt és ismerőseit
Eifert János, Balog Rudolf-díjas fotóművész Equus Caballus című kiállításának megnyitójára,
a Magyar Kultúra Napja alkalmából, 2024. január 22-én 17 órára a gimnázium aulájába.
A kiállítást megnyitja Dömötör Mihály fotóművész.
Szakmai tárlatvezetést tart Eifert János.
A kiállítás megtekinthető: az iskola nyitvatartási idejében, 2024. február 22-ig.
Németh László Gimnázium és Általános Iskola (6800 Hódmezővásárhely, Németh László utca 16.)

Megnyílt Eifert János kiállítása Vásárhelyen

DELMAGYAR.HU, 2024.01.22.

A vásárhelyi származású fotóművész, Eifert János ezúttal is többet mutat a tényszerűen rögzített pillanatnál. Egy Zala vármegyei lovastanyán készült fényképeiből nyílt különleges tárlat a vásárhelyi Németh László Általános Iskola és Gimnázium aulájában. 

„Egy frászt nincs képzelőereje, szíve és lelke az állatoknak. Leginkább az ragadott meg a lovakban, hogy az emberhez hasonlóan éreznek, szeretnek, gyűlölnek, vagy veszekednek éppen. Csodálatos, lenyűgöző a világuk – mondta a hamarosan 81 esztendős hódmezővásárhelyi származású fotóművész, Eifert János Equus Caballus című kiállításának megnyitója előtt a Németh László Általános Iskola és Gimnáziumban. A mester ugyanis visszatért szülővárosába, hogy fotográfiákon is megmutassa mindazt a közönségnek, amit ő évekkel ezelőtt megélt azon a bocskai lovastanyán. Mesélte: pontosan tudta, hogy a kelő nap első sugarai mikor köszöntik a Zala vármegyei község völgyét, ahol még a csillagos égbolt alatt is követte a lovakat. Szerinte emberileg és szakmailag ugyancsak tanulságos volt köztük lenni. 

Eifert János: Mindörökké / Forever (Bocska, 2020)

Állítom, hogy aki lovakat jól tud fényképezni, az az embereket is jobban meg tudja örökíteni. Mert az állatokhoz csak is érzékenyen, empátiával lehet közelíteni, amit a tapasztalatom szerint meghálálnak 

– magyarázta. 

Az emberi test, a tánc és a természet elkötelezett fotográfusa 1943-ban született Hódmezővásárhelyen. A fényképezést 1968-ban kezdte a Honvéd Táncegyüttes hivatásos táncosaként, a csapat külföldi turnéin. Hihetetlen energiával alkot: 257 önálló kiállítása volt már, 3000 csoportos tárlaton vett részt, a világ 40 országában fényképezett és legalább ennyi helyen megfordult kiállítóként is. Az ember és a természet kapcsolata a kezdetektől kíséri szakmai életútján, évtizedek óta fotózza az ember egyik legősibb társát, a lovakat. 

Eifert János: Vágtató lovak / Galloping Horses (Bocska, 2017)

A világ egy nagy mozgás és úgy vélem, nem a holtpontokon, inkább a ritmust, a lendületes pillanatokat, pontokat érdemes rögzíteni ” – mondta Eifert János, aki saját bevallása szerint mostanában is különösen aktív. 

Folyamatosan foglalkoztatnak az emberek, a művészetek, inspirál egy jó beszélgetés, találkozás. Valóban, ezek a harcos évtizedek a legaktívabb alkotói korszakomat jelölik” – hangsúlyozta. (DÉLMAGYAR.HU)

Eifert János: Akasha és Puszedli (Bocska, 2016)
Eifert János: Puszedli (Bocska, 2020)