János Eifert - Photographer
Archive for April 24th, 2009

Napló, Budapest, sajtótájékoztató a Nemzeti Táncszínházban, 2009. április 24.

nemzeti-tancszinhaz-sajtotajekoztato_photo eifert   A Nemzeti Táncszínház április 24-én megtartotta sajtótájékoztatóját, az épület magántőke bevonásával tervezett hasznosításával kapcsolatban. A sajtótájékoztatón a nagy számban megjelent újságírók mellett a táncszakma szinte valamennyi jeles képviselője részt vett.
Az újságírókat Török Jolán a Nemzeti Táncszínház Kht. ügyvezető igazgatója, Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, Kiss János, a Győri Balett igazgatója és a Nemzeti Táncszínház Felügyelőbizottságának elnöke, valamint Novák Ferenc, koreográfus-etnográfus tájékoztatta a Budavári Kht. levele és az MNV. Zrt. szándékai miatt kialakult bizonytalan helyzetről.   Read more

Napló, Budapest, úszó térplasztika a Gödörnél, 2009. április 24.

bojti-andras-uszo-terplasztika_7201-photo-eifert    budapest-szabadsag-uszo terplasztika_72091-photo-eifert

„Szabadság” – úszó térplasztika

“Tudunk-e még megállni, meditálni? Örülni és ábrándozni? Örülni    a víz és szél ősi erejének? Tudunk-e, akarunk-e képzettársítani, ha a ma szobrászai felkínálják a társítandó képzeteket, vizuális gondolatokat? Megállni vagy továbbrohanni? Vajon melyikkel nyerünk többet?
A vízben úszó, környezetét tükörképként hordozó üveg objekt a mi vágyott szabadságunk megtestesítője. Hatalmas madárként szeretne, éppen most felreppenni és minden földi bajt felejteni. Szabadon, a széltől mozgatva, meditatív mozgásával jelzi, hogy talán így is lehetne gondolkodni a világról. Talán vannak mindennél fontosabb szellemi és lelki feladataink a hétköznapok sodródásában. És ha megállunk, tudunk-e, akarunk-e aktívan részt venni a környező világ mozgásának képpé komponálásában. Át tudjuk-e adni magunkat az interaktív alkotás örömeinek? A minimál-árt eszköztelenségével létrehozott térplasztika virtuális képi elemeket kínál fel.”

Bojti András szobrász
http://archivum.epiteszforum.hu/bojti

(A mű 2002-ben II. díjat nyert a németországi Munsterben, a IV. Üvegszobrok és park című Nemzetközi Kiállításon.)

Read more